Zwracanie wartości poprzez funkcje..jak??

0

Od tygodnia zabrałem się za C. Piszę programy w ASM na 8051 i na AVR, ale chciał bym poznać coś nowego. Padło na C.
Mam problem z funkcja zwracania wartości przez funkcję. mam różne książki ale jest to opisane po macoszemu.
Chodzi o to, mam

char zwrot(void)
if (bit) {
return 0xaa;}
else {return 0x99}
}

void (main)void

{
zwrot()
}

Ta funkcja jest zła. Chodzi mi o to , gdzie czy może jak przechwycić wartość zwracaną przez return w zwrot we funkcji main. Najlepiej jak by ktoś to napisał jak ma prawidłowo wyglądać. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo już 3 godziny kombinuje i nic. Na pewno czegoś nie rozumiem do końca z tymi funkcjami. Asembler mnie trzyma za j...a i nie chce puścic. :)

0

eee...void (main) void ??
Jak przechować wartość zwracaną przez funckję? Przez przypisanie? char x = foo();

0
int main() {
   char wynik;
   wynik = zwrot();
   return 0;
}
0
char zwrot(bool bit) { return bit?0xaa:0x99; }

void main()
  {
   char wynik1=zwrot(true);
   char wynik2=zwrot(false);
   return 0;
  }
0

Jak tylko dojdę w kompa to zaraz sprawdzam. Ale coś czuję ze jesteście lapsi niż te lektury co kupiłem:). wartość=zwrot() to chyba był klucz o którym dziś rano już myślałem:). DZIĘKUJĘ!.

Oczywiście wszystko PIĘKNIE działa. Ale mój pierwszy program przypomina asembler w wydaniu C. Walka, bajt po bajcie, komenda po komendzie. Zero fajnej logiki;\

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1