Pisanie programów w C na podstawie układów cyfrowych

0

Witam, mam pytanie. szukam w necie gdzie jest napisane jak napisać kod w języku C na podstawie prostych układów opartych na przerzutnikach NAND, OR i podobne tego typu.
Proszę o wskazówkę.

0

Chodzi mi o układy bramek ze sobą połączone np: dwa NAND oraz przerzutnik OR. I na podstawie tego napisać program w C. Przeglądałem pdf dotyczące programowania mikrokontrolerów ale nie wiele mi to dało. Nie wiem, czy można tu dawać zdjęcia lub zrzuty takich układów.

0

Napisz dokładnie o co Ci chodzi, możesz wklejać wszystkie zdjęcia jakie chcesz, o ile nie przedstawiają perpetuum mobile i dziecięcej pornografii.

0

bool a=true,b=false,c=true;
bool y=!(a&&b&&c); // NAND
bool z=a||b||c; // OR

0

Ok, np. Taki układ:
Treść zadania o to: Napisz minimalny kod programu realizujący następujące funkcje logiczne.

0

To jeszcze wklej treść zadania.

0

Już dałem, edytując powyższy post:)

0

W pierwszym poście napisałeś coś, co się kupy nie trzyma, i na dodatek zawiera błędy merytoryczne.

0

Pierwsze: P3_1=!(((!P1_0)&&(P1_1)||(Zero))&&(P2_1));
Natomiast drugie tak kiepskie zdjęcie że nie widać co tam za licznik.

0

antimonium, dałem powiększenie zdjęcia dodam, że ma tam napisane CLK.

0
Hatezit napisał(a):

antimonium, dałem powiększenie zdjęcia dodam, że ma tam napisane CLK.

No to mówię, to przerzutnik D.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przerzutnik_typu_D

0

Z drugim to:
Q=PoprzedniaWartoscQ;
i to wszystko.
No chyba że opóźnienia jednej bramki jest wystarczające dla tego przerzutnika (w praktyce jest zdecydowanie za mało).

0

Na podstawie tego co w pierwszym napisałeś, spróbuje napisać kod do drugiego i gdybyś mógł to powiesz czy dobrze ?

0

Widzę i wiem, ze będzie 0, ale jak trzeba napisać do drugiego też minimalny kod, to czemu pytasz? Chyba, że kod będzie taki sam z tym, że na CLK będzie zero.

0

Poczytaj o operatorach logicznych. To sa odpowiedniki bramek logicznych. Poczytaj także o instrukcji warunkowej if(). To Ci wystarczy przy odrobinie przemysleń.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1