Sprawdzenie programu

0

Za poradą rozszerzyłem rozwiązanie i wprowadziłem klase. Ale coś w tym nie gra ;) Chce wykorzystać atrybuty w tych samych metodach
Zmienna. cpp

#include "../include/zmienna.h"
#include <iostream>

using namespace std;



int zmienna::Pobierz()
{
    i=-1;

    while(tab[i]!=0)
    {
            i++;
            cout <<"Podaj liczbe " << endl;
            cin >> tab[i];
            cout << endl;

    }
            cout << "Ilosc pobranych liczb to: " << i << endl;

    return i;
    return tab[i];

}

void zmienna::Warunek()
{
    int suma=0;
        suma = tab[i]*tab[i] + tab[i+1]*tab[i+1];
        cout << suma << endl;
}
 

main.cpp

 #include <iostream>
#include "include/zmienna.h"


using namespace std;



int main()
{


        int Pobierz();
       void Warunek();
 

    return 0;
}

zmienna.h

 #ifndef ZMIENNA_H
#define ZMIENNA_H


class zmienna
{
    public:
        int i;
        int tab[];
        int Pobierz();
        void Warunek();
};

#endif // ZMIENNA_H
0

Za wcześnie dla ciebie na klasy masz problemy z absolutnymi podstawami. Weź jakiś kurs przeczytaj. Podstawowy błąd - warunki w if oraz while nie działają na zasadzie "pilnuj tego aby" tylko na zasadzie "czy teraz jest".

0

Dzięki, za tą uwagę w sumie rzeczywiście dziwnie pomyślałem ;) Tak wygląda aktualnie poprawka:

zmienna.cpp

#include "../include/zmienna.h"
#include <iostream>

using namespace std;



int zmienna::Pobierz()
{
 i=0;

    while(tab[i]!=0)
    {
          
         
              i++;
         
            cout <<"Podaj liczbe " << endl;
            cin >> tab[i];
            cout << endl;

    }
            cout << "Ilosc pobranych liczb to: " << i-1 << endl;

    return i;
    return tab[i];

}

void zmienna::Warunek()
{
    int suma=0;
        suma = tab[i]*tab[i] + tab[i+1]*tab[i+1];
        cout << suma << endl;
}
 

Nadal jednak nie rozumiem, czemu po prostu kompiluje się program, a metody ani rusz :)

0

Przepraszam za smietnik.
Wiec nie chcesz czytac podstaw bo juz wiesz jak napisac hello worlda i wiesz co to kompilator, podobno? Odpowiedni fragment -

killan napisał(a):

Z pewnością pomoze mi przeczytanie znowu hellow World i co to jest kompilator :P
Szkoda tylko, ze wszystkie Twoje wpisy temu przecza:

@netsprint, z jakiego kompilatora korzystasz? - n0name_l 29 minut temu
code blocks - netsprint

Moze po prostu wezmiesz dokumentacje/tutorial/kurs/ksiazke (niepotrzebne skreslic) do reki i choc troche poczytasz o tym co robisz i jak daleko do tego co chcesz zrobic.

Co do kodu - jedna i druga funkcja w najlepszym wypadku da AV.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1