Indy 10 - TCP - wiadomość tekstowa

0

Witam

Podpowiedzcie mi proszę w jaki sposób w Indy 10 można wysłać wiadomość testową od Klienta TCP do serwera ... ?
(oczywiście google zwiedzałem ale nic znaleźć nie mogę...)

0

IdTCPClient1.Write('tresc do wyslania');

0

_13th_Dragon to co podałeś działa w Indy 9, w Indy 10 niestety już nie.

0
hipekk napisał(a)

Zauważ że podane są tu rozwiązania do Indy 9 - jak już wspomniałem w Indy 10 to nie działa
{...}
złośliwosc rzeczy martwych sprawiła ze ostatni linkt czli ten który mi potrzebny nie działa...

Ile razy jeszcze napiszesz, że nie działa zanim opiszesz dokładniej problem..?!
Zgadywać mamy co się dzieje i gdzie jest błąd? Skąd mamy wiedzieć co tam napisałeś?

0

Jutro będę miął dostęp do swojej kopii demo. Ale wydaje mi się że szło to jakoś tak: TIdTcpClient1.IOHandler.write('Line to send');

0
IdTCPClient1.SendCmd('Jesteś leniem');
0

kAzek jeszcze nie wiem czemu ale Twój sposób zawiesza aplikację (mam trzy buttony: połącz (IdTCPClient1.Connect;), wyślij wiadomość (IdTCPClient1.SendCmd('Jesteś leniem');), rozłącz (IdTCPClient1.Disconnect;) - klikając połącz rozłącz jest ok, ale gdy kliknę połącz a następnie wyślij wiadomość aplikacja zawiesza się - nie pomaga nawet zatrzymanie projektu (trzeba ją zakończyć przez menadżer zadań windows)

0

hmmm nie wiem może bo czeka na odpowiedź serwera np.:

procedure TForm1.IdTCPServer1Execute(AContext: TIdContext);
var
  cmd: string;
begin
  cmd:= AContext.Connection.IOHandler.ReadLn;
  //tu cos tam
  //pasuje cos odpowiedziec
  AContext.Connection.IOHandler.WriteLn('200 OK');
end;

a jak nie chcesz aby czekał na odp. to wysyłaj:

IdTcpClient1.IOHandler.WriteLn('test');
0

kAzek Twój kod oczywiście działa, dziękuje.
Teraz walczę z wysłaniem (i odebraniem w kliencie) odpowiedzi z serwera...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1