[C++]algorytm szukania w tablicy i sumowania elementów od podanego

0

Witam, dopiero zaczynam z C++ mam problem ze spełnieniem warunku aby program sumował liczby większe niż wpisana x
#include <iostream>
using namespace std;

int suma(int T[])
{
int suma=0;
int x;
cout<<"wprowadz x"<<endl;
cin>>x;
for (int i=0;i<5;i++){
if (x > i)
i==0;
suma=suma+T[i];
}
cout<<"Suma liczb w tablicy większych od"<<x<<"jest rowna:"<<suma<<endl;

return 0;

}

int main()
{
cout<<"wprowadz liczby do tablicy"<<endl;
int T[5];
for (int i=0;i<5;i++)
cin>>T[i];
suma(T);
cout<<endl;
system("pause");
return 0;
}

0

formatuj lepiej kod. Pisz posta ładniej

powiedz mi co tutaj sprawdzasz
if (x > i)
albo co to jest o to
i==0;

jeżeli odpowiesz sobie na te pytania poprawnie to poprawisz swój kod tak by działał. BTW po co funkcja ma zwracać zawsze 0? nie lepiej void?

0

Teraz się kompiluje i działa, a o co chodzi z tym formatowaniem, chodzi o czytelność kodu?

#include <iostream>
using namespace std;

int suma(int T[5],int x)
{
int suma=0;

for (int i=0;i<5;i++)
if (T[i]>x) suma=suma+T[i];
	
return suma;

}

int main()
{

cout<<"wprowadz liczby do tablicy"<<endl;
int T[5];

for (int i=0;i<5;i++)
cin>>T[i];

int x;

cout<<"wprowadz zadana wartosc X"<<endl;
cin>>x;

cout<<"Suma liczb w tablicy większych od x jest równa: "<<suma(T,x)<<endl;

system("pause");
return 0;

}

0

http://pl.wikipedia.org/wiki/Formatowanie_kodu
Wszystko chyba w tym temacie, dodatkowo na dole masz rozne standardy - przeczytaj i wybierz sobie jakis

0

Mam pytanie jak zamienić pętle for z powyższego programu na inne rodzaje?

0
int i = 0;
while(i < 5)
{
    ...
    ++i;
}
0

Wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś, zastanawiam się czy można też użyć pętli do while

0
n0name_l napisał(a):
int i = 0;
while(i < 5)
{
    ...
    ++i;
}

Jest git
ale nie lepiej

for (int i = 0; i < 5; i++)
{
...
}

?

W końcu po to ta pętla została stworzona :D

0

Przecież pętla for jest na górze w programie, chodziło mi o zapisanie tego w inny sposób

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1