Od czego zacząć naukę programowania?

0

a który jest najbardziej przyjazny na początek? grę chcę napisać dla siebie

0
dontpanic napisał(a):

a który jest najbardziej przyjazny na początek? grę chcę napisać dla siebie

Prawie zapomniałem o C i C++. Wszak C++ to chyba najpopularniejszy język do gier. Najprzyjaźniejszy? Taki, który Tobie będzie pasować. Każdy lubi co innego i nie ma na to reguły ;-)

0

Interesuję się programowaniem od kilku lat (z przerwami). Zabieram się za coś a potem trafię na rzecz, której nie rozumiem i rzucam w kąt na kilka miesięcy sądząc, że mój umysł jest zbyt tępy na bycie programistą. Kilka miesięcy temu przerabiałam książkę Stephena Prata i też poszła w kąt. Teraz mam w rękach "Przewodnik dla początkujących C++" Alexa Allaina i znowu jedno zadanie mnie zatrzymało, przez co zapał zmalał. Czy wy też tak mieliście? Poszliście dalej olewając to czy zatrzymaliście się na problemie dopóki go nie zrozumieliście? Najgorsze jest to, że to dopiero 5 rozdział, przez co jeszcze trudniej utrzymać mi myśli, że się do tego nadaję. Miałam zamiar najpierw skończyć Alexa, bo ta książka wydaję mi się przyjaźniejsza dla newbie a potem wrócić do Stephena ale sama już nie wiem :(.

0

Weź kup książkę Grebosza, nie ma nic lepszego do C++.

0

Jeśli masz problem z jakimś zagadnieniem -> Google.com -> C++ + nazwa zagadnienia, np z tytułu rozdziału. I rozkminiasz aż uda Ci się zrozumieć, albo jeszcze lepiej wykorzystać w programie. W jaki sposób przerabiasz te ksiązki? Piszesz programy czy tylko czytasz?

0

Czytam i robię zadania z końca rozdziału. Jeśli ich nie rozumiem wklepuje treść w google i staram się zrozumieć na podstawie kodu innych.

0
furious programming napisał(a):

@dontpanic: nie emulator, a środowisko (IDE). Sprawdź Qt Creator.

No i tworzę w programie (QT Creator) nowy projekt jak plik źródłowy C++ i program ma problem z pierwszym kodem od Grębosza:

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
    cout<<"START";
}
fatal error - iostream - file not found. 

po pierwsze uwielbiam połowicznie tłumaczone programy, a po drugie gdzie popełniam błąd?

pozdrawiam

0

@dontpanic: Załóż osobny wątek na tego typu problemy. Pisanie w wątku zbiorczym nie ma sensu i raczej nie pomoże w rozwiązaniu Twojego problemu. Fajnie jakbyś ubrał kod w znaczniki. Nie używałem C/C++ od studiów więc strzelam, że nazwałeś swój plik z końcówką *.c zamiast *.cpp lub brak Ci jakiegoś składnika/kompilatora.
Spróbuj zastąpić tak:

#include <iostream>

int main()
{
    std::cout<<"START!\n";
    return 0;
}
0

Niektórzy piszą, że C jest dużo mniejszy i sporo prostszy od C++, ale czy to też się tyczy Javy? Czy C jest prostszy od Javy? Powstały już jakieś języki ułatwiające pisanie programów programiście? Czytałem tutaj na forum, że Scala jest dużo bardziej skomplikowana od Javy, a Kotlin tylko poradził sobie z Nullem i dodał dużo więcej funkcji niż posiada Java, co nie robi z niego jakiegoś przyjaznego języka programowania dla nowych programistów dopiero co się uczących programowania. Ale zdaje sobie z tego sprawę, że dodatkowe smaczki i funkcje w Scala i podobnych dla doświadczonych programistów są przydatne. Jednak na początku nauki programowania nie chciałbym takiego rozbudowanego języka programowania.

0

Czyli masz na myśli Swift i Crystal z 2014 roku? Raczej nie powstają strukturalne-proceduralne języki programowania jako nowe?

0

Cześć.
Dopiero zaczynam swoją przygode z programowaniem, zrobiłem mały research i zdecydowałem sie na szkolenie w kierunku Back-end developer. Nie mam jednak pojecia czy zacząć nauke od Java czy lepszą opcją bedzie PHP, Ruby, .Net czy Phyton. Dodam że na starcie bede sie uczyć samodzielnie z książek czy specjalnych portali do nauki (bootcampy zostawie sobie w razie gdyby samemu mi sie udało). Docelowo chciałbym programować zdalnie ale do tego wyczytałem że potrzeba już pare lat doświadczenia.
Dzieki ;)

1

Nikt nie wie w czym będzie Ci się lepiej programowało. Zacznij od czegokolwiek. Popatrz na składnię. Poczytaj o językach - co można, a czego nie. Następnie kup książkę do jednego i zacznij poznawać sam język. Kursy? Płatne? Jak Ci nie będzie szło z książek/video tutoriali to zostaw bo widocznie nie jest to robota dla Ciebie ;-)

0

Bardzo ciekawe i pomocne informacje podajecie na pewno z nich skorzystam gdyż ułatwi mi to pracę a jestem początkująca.

0

Mój wybór języka był z powodów dość prostych. Szukałem czegoś Easy to learn, większość podała pythona. I przyznam że trudny nie jest przynajmniej na razie a na pewno diablo czytelny #teamwcięcia

1
szopen469 napisał(a):

a na pewno diablo czytelny #teamwcięcia

Wcięcia normalne języki zrobią Ci automatycznie.
A czytelność może utrudnić kod nieuwzględniający typów (type hints). W ogóle łatwo jest zaciemnić kod pythonowymi konstrukcjami.

2

Nie mam pojecia skad mit o czytelnosci Pythona. Dla mnie to straszny jezyk (zaraz po JS). Ale nie odmowie mu pewnych zalet. I owszem. PyCharm co chwile mnie strofuje zaciemnianiem kodu... Nie wyobrazam sobie co by bylo przy jakims duzym projekcie.

0

Robią ale nie wymagają. Wiec człowiek się nie przejmuje i widziałem kody niemalże jakby kot po klawiaturze.
Co do zaciemniania. Jeśli to pierwszy język na którego człowiek się uczy to nie ma problemu. Idzie przywyknąć, nawet właściwie nie zauważam.
Przejrzystosc chyba wynika z tego że wiele komend buduje się niemal dziecinnie prosto. Samolot można pilotowac wpisując start i stóp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1