Od czego zacząć naukę programowania?

0

Teraz wszystko idzie w web i JavaScript, może zacznij od niego. Nawet Linux do pisania swoich głównych środowisk, wybrał JavaScript. PHP, Python, Ruby w bacendzie będą tracić na rzecz Node.js. Czyli jeden język do nauki. Tylko te molochy korporacyjne zostaną na bardziej wydajnych językach.

1

To programowanie to czarna magia. Wolę pisać tekst na stronę.

0

Witam, znam tam jakieś podstawy PHPa, przerobiłem jeden kurs online i myślę nad książką. Co sądzicie o tej?
https://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworzenie-stron-www-vademecum-profesjonalisty-wydanie-v-luke-welling-laura-thomson,phmsv5.htm
Wiem, że wydanie V dopiero wyszło ale jak poprzednie były dobre to i te będzie, po prostu jest zaktualizowane o PHP7 i frameworki.
Drugie pytanko czy może sami jakieś kursy online polecacie do PHP albo coś innego do wdrażania się w ten język?

0

Dobry :)
Jako początkujący chciałbym stworzyć sobie jakieś Web Api i zastanawiam się nad wybraniem technologii do tego. Myślałem nad Node.js + MongoDB i nad C# + SQL Server . Czy coś innego jest obecnie na topie, czym mógłbym się pochwalić w CV ?

0
Inquis1t0r napisał(a):
0

dzięki za podpowiedzi

0

Chciałbym zacząć programować aplikacje mobilne, jakiego języka/języków programowania muszę się nauczyć?

0

Java i Objective C.

Często można też pisać w C# (Unity 3D, Xamarin).

0

Witam, chcę zacząć swoja przygodę z programowaniem i mam pytanie jakich języków na początek się uczyć jeżeli chodzi o Frontend?

2

Bez javascriptu na frontendzie może być ciężko, więc sugerowałbym go.

0
spartanPAGE napisał(a):

Bez javascriptu na frontendzie może być ciężko, więc sugerowałbym go.

Ok, dzięki a poza jeszcze jakieś? I jeszcze mam skąd polecacie się uczyć: książki czy raczej wszystko co potrzebne znajdę w internecie do nauki?

2

Do frontendu wystarczą 4 języki: JavaScript, HTML, CSS oraz angielski.

0
LukeJL napisał(a):

Do frontendu wystarczą 4 języki: JavaScript, HTML, CSS oraz angielski.

I sądzisz, że znajomość tylko tych języków da mi zatrudnienie w firmie?

1

Znajomość w sensie, że słyszałeś o nich - nie!

Znajomość w sensie, że robiłeś w nich baaardzo dużo - tak, o ile firma potrzebuje gościa TYLKO do frontendu.

Znajomość języków - w szczególności JavaScript - to mało. Przez znajomość języka rozumie się często znajomość popularnych frameworków/bibliotek przeznaczonych dla danego języka. Jakieś jQuery, AngularJS, React.js itd.

0
LukeJL napisał(a):

Do frontendu wystarczą 4 języki: JavaScript, HTML, CSS oraz angielski.

Czy programiści frontend są tak samo dobrze opłacani jak backend?
Czy mogę nauczyć się HTMLa, JavaScript, CSS bez nauki Javy czy innych języków?

2
cherrz napisał(a):

Czy programiści frontend są tak samo dobrze opłacani jak backend?

Zależy od firmy w obrębie której dokonujemy zestawienia. Lub firm, które porównujemy.
Jedna płaci backendowcowi jak kasjerowi w biedronce, a inna płaci frontendowcowi, tyle co zarabia poseł RP...

Czy mogę nauczyć się HTMLa, JavaScript, CSS bez nauki Javy czy innych języków?

To zależy od Twoich predyspozycji. Wątpię, żeby inne języki miały wpływ na to, czy ktoś jest w stanie nauczyć frontowych języków...

Po prostu jak się zaczyna programować, to wszystko robi się wolniej/mniej wydajnie. Więc ogarnięcie innego języka przed nauką innych, skraca czas nauki innych.

0

A ja tak zapytam z czystej ciekawosci.
Ile zajelo wam Webmasterowe HTML CSS PHP I MySQL?

0
fafa16 napisał(a):

A ja tak zapytam z czystej ciekawosci.
Ile zajelo wam Webmasterowe HTML CSS PHP I MySQL?

Ja niedługo skończę 11 lat od kiedy napisałem pierwszy program, a jeszcze nigdy nie pracowałem w tym zawodzie.

Teoretycznie czas jest względny, od ciebie zależy kiedy będziesz gotów/gotowa.

0

Całkiem fajny materiał, nic tylko brać się za siebie i podołać temu wyzwaniu.

1

Im szybciej tym lepiej, ale wydaje mi się że jeśli dobrze wykorzystamy czas potrzebny na naukę, po to oby osiągnąć skila potrzebnego do tego aby dostać się do pierwszej pracy to wszystko się da.

0

Hej, a polecacie jakiś kurs javascripta w internecie?

0

jak jvm to ostatnio LuxLang

0

Witam.

Chcialbym zaczac tworzyc strony internetowe. Poczytalem troche o tym i nawet za nauke sie zabralem aczkolwiek chcialbym dostac od Was swieze informacje oraz skorygowanie ewentualnie mojej drogi nauczania oraz polecenie takze kilku pozycji ksiazkowych, ktore sa aktualne i nadaja sie do nauki, poniewaz nie chcialbym poswiecic kilkudziesieciu godzin aby potem sie okazalo, ze bede cofal sie do tylu zamiast do przodu.
Tu podkresle, ze zalezy mi na ksiazkach, poniewaz w miejscu w ktorym przebywam roznie z internetem bywa takze gdy bedzie go brakowalo chcialbym moc korzystac z ksiazek - a poza tym lubie ksiazki i wiedza bedzie lepiej wchodzila do glowy - moga byc w jezyku angielskim, poniewaz i tak przebywam za granica (uk) i chcialbym na miejscu zamowic by mi z Polski dlugo nie lecialy.

Kolejna sprawa, poniewaz wspomnialem o tworzeniu stron to fakt iz interesuje mnie frontend. Znalazlem na internecie jak ta droga powinna wygladac - chcialbym upewnic sie czy to aktualne wiec prosze o opinie : html, css, js, jquery, frameworki, bootstrap - co dodac co odjac w jakiej kolejnosci itp .

Teraz kilka jeszcze pytan:

  1. Grafika - pewnie w tym kierunku tez powinienem sie rozwijac? I jak duzo na to czasu poswiecic i czy w ogole ma sens dzielenie nauki na tworzenie stron oraz grafike - jezeli zalezaloby mi rowniez na niezaleznosci i chcialbym zostac freelancerem to pewnie tak, aczkolwiek i tak prosze o opinie.
  2. Javascript - programowanie - do jakiego stopnia i jak bardzo jest potrzebny we fronendzie? Nauczyc sie jezyka, kodowac szybko i z sensem i probowac tworzyc swoje gry/programy?
  3. Canvas czyli animacje i rysowanie - znalazlem ksiazke online z pdf, czy jest ona aktualna i czy w ogole warto na to poswiecic czas? Ona jest z 2013 wiec sadze , ze za stara juz ? Canvas html5 fulton fulton
  4. Na jakim etapie nauki/kiedy mozna rozgladac sie za pierwsza praca, nie mowie o jakiejs konkretnej - od czegos kiedys trzeba bedzie zaczac.

Przepraszam jezeli narobilem jakies bledy ale pisze z telefonu dosyc szybko, poniewaz troche zimno i wieje mi tu bo musialem sie ulotnic by zlapac sygnal w telefonie :D. Przepraszam rowniez za pewnie banalne dla Was pytania ale licze na to,ze choc jedna zyczliwa osoba sie znajdzie, ktora bedzie mi wstanie udzielic odowiedzi. Dodam takze, ze nie zalezy mi na pieniadzach jako na 1 miwjscu (oczywiscie z zachowaniem proporcji skill/kasa) , poniewaz nie chce zostac kims wybitnym w tej dziedzinie a ze lubie spedzac czas przy komputerze postanowilem, ze chcialbym dzieki temu w przyszlosci miec prace z tym zwiazana i czerpac z tego przyjnosc.
Pozdrawiam

0

Ja wczoraj trafiłem na takiego bloga:
http://gynvael.coldwind.pl/?id=238
Szczerze polecam, bo czyta się bardzo przyjemnie i można się wiele nauczyć na start.
Ja zaczynałem w liceum od Pascala (nie było dużego wyboru) i przyznam, że nie żałuję, bo to całkiem przyjemny start. Szkoda tylko, że jest cały czas wypierany.
Z tego bloga, który polecałem wynika, że najlepsze na początek są Python i C#. Ja zdecydowałem się na Pythona, bo zaczynam swoją podróż od nowa. Bardzo przypadł mi do gustu. Jest też sporo poradników zarówno do czytania, jak i oglądania. Ponadto jest to czwarty najczęściej używany język, dzięki czemu nie mamy poczucia, że nasza nauka nic ze sobą nie niesie ;)

0

Mega artykuł. Ja siedzę we frond-endzie. Ostatnio mocniej zgłębiam frameworki java script, ale kuszą mnie też inne języki. Największy problem mam z ustaleniem czego uczę się konkretnie i robię kilka na raz, a to nie jest dobre.

0

Good artcile. but it would be better if in future you can share more about this subject.

0

Cześć
Pytanie raczej dość małego kalibru ale bardzo ważne. Spory czas w moim życiu uczyłem się Niemieckiego, co raczej mi pomoże jeśli będę chciał pracować w Niemczech. I kopałem bardziej w ten język. Niestety wiem jak sprawa wygląda w tym zawodzie i moje pytanie jest dość trywialne. Jaki poziom w języku angielskim jest dość wystarczający aby zacząć pracować komercyjnie? Pytam ponieważ nie potrafię sobie wyobrazić jakąś belkę, do której muszę dobić a z doświadczenia wiem, że języka można się uczyć baardzo długi okres.

Pozdrawiam

2

Od odpowiedzi na pytanie o sens życia zanim spotka Cię to:

"A jeżeli chodzi o pytanie główne to : przychodzisz do roboty, masz w uj zadań do zrobienia, bierzesz jedno, rozkminiasz, kodujesz, działa źle, dalej rozkminiasz, działa lepiej ale jeszcze nie tak ja trzeba, rozkminiasz, kłócisz się z kolegami o kwestie jak to ma działać, dochodzisz do wniosku że trzeba zmienić cały zamysł rozwiązania problemu, przerabiasz wszystko od początku szczęśliwy że tym razem robisz to jak trzeba, odpalasz, działa, ale nie u twoich kolegów, debugujesz, rozkminiasz, dalej debugujesz, przychodzi twój zwierzchnik, daje ci wymownie do zrozumienia że już dawno powinno być zrobione, patrzy na to jak działa rozwiązanie, mówi że nie tak miało być, dokłada jeszcze pierdyliard rzeczy które chce żeby moduł robił, mówi ci żebyś tylko szybko skończył bo jeszcze kilka dużych do zrobienia, rozkminiasz, tym razem nad sensem życia ..."

http://forum.benchmark.pl/topic/74663-jak-wygl%C4%85da-praca-programisty/page-3

0
Azathoth napisał(a):

Hej, a polecacie jakiś kurs javascripta w internecie?

Mirosław Zelent ma dobry kurs na YouTube - Pasja Informatyki

3

Tak, my też się w pewnien sposób pasjonujemy tym, co Zelent pokazuje. Oglądamy go z bólem szczęki i przepony.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1