Od czego zacząć naukę programowania?

0

Tak, ale ucz się Pythona 3 a nie 2. Jest nowszy, ma więcej nowych rzeczy, stopniowo też staje się bardziej popularny niż dwójka.

Ja bym dodał do tego https://automatetheboringstuff.com/ jeśli polubisz taki styl nauki.

0

Tak tylko dla kolejnych!

Szukając czegoś ciekawego i prostego żeby ruszyć z Javą znalazłem w końcu coś co mogę polecić:

Boston Java - podobno pełno osób wychował, jak dla mnie najprostszy, najbardziej sensowny i chociaż czuje że coś rozumiem

0

Przeczytałam ten wątek :D myślałam, że zrozumiem was szybciej :)

0

Java wcale nie jest taka łatwa na początek. Większość książek o Javie porównuje Jave do C++ jak by każdy musiał znać już języki typu C/C++. Python i Ruby jest sporo łatwiejszy na sam początek.

0

Chciałbym zacząć naukę od EcmaScript 6 jak rozpoznać książki i Javascript które obejmują już ES 6 ? Dziwne że autorzy książek nie opisują wersji języka, tak jak to jest w tutorialach lub na youtube. Czy w Node.js pisze się w ES 6 ?

0

Język programowania to nie wszystko - warto zacząć od Pascala i jakiejś książki o Algorytmach i Strukturach Danych.

Gdy zaczynałem uczyć się na UW, zaczęliśmy od:

  • Język Programowania Pascal,
  • 'Algorytmy i struktury danych' L.Banachowski, K.Diks, W.Rytter.
0

Naukę to powinno się zacząć od tego co najlepiej pomoże zrealizować dane cele, nie ma co wybierać języka tylko dlatego, że jest prostszy.

0

Czyms przydaloby sie tego c++ zastapic.

0

Hej wszystkim!
Który język jest lepszy do nauki ? Java, Python, Pascal czy może C# ? Dodam, że nigdy nie miałem styczności z programowaniem. Za każdą okazaną mi pomoc lub konstruktywną krytykę dzięki.

0

Najłatwiejszy jest Pascal, potem Python, a największa kasa teraz w JavaScript i Scala. Także ucz się Rusta.

0

A jeśli jeszcze nie wiem co chcę robić to warto zacząć np. od Javy ?

0

Jeśli nie wiesz co chcesz robić to odpowiedź jest prosta. Python!

http://carlcheo.com/startcoding

0

Ja też zastanawiam się kupę czasu i skorzystam z Javy. Dlaczego? Docelowo chce tworzyc proste aplikacje na telefon z androidem. Wiem, że teoretycznie w innych jezykach tez mozna tworzyc by potem dzialalo na androidzie ale to nie takie proste. Dlatego zaczynam od Javy najpierw kurs ze strony ggoralski.pl potem może ksiażka java kompedium programisty, a nastepnie Android Studio w 24h

0

Cześć, szybkie pytanie. Chcę zacząć przygodę z Javą, czy książka java podstawy, autorzy Cay S. Horstmann, Gary Cornell, wydanie IX będzie ok? Widzę, że jest już wyd. X ale na allegro udało mi się znaleźć używaną IX w przystępnej cenie.

0

Cześć!

Poszukuję jakiejś dobrej książki, tutoriala, kursu z języka C#, bardziej od takiej typowej teorii interesuje mnie poprawność pisania(kodowania) w tym języku, czyli co i jak gdzie wpisywać/wstawiać w różnych programach. Czy jest może coś takiego? Swojego czasu kodowałem trochę w języku C++ i uczyłem się z książki Krzaczkowskiego, gdzie były przykłady/problemy do rozwiązania i do tego przykładowe odpowiedzi. Jak na tę chwilę z języka C# mogę znaleźć jedynie książki bardziej teoretyczne. A w głównej mierze interesuje mnie praktyka.

Pozdrawiam

0

Chyba przejdę na C/C++ bez bibliotek i Javę bez pakietów. To nie żadna sztuka napisać

#include <iostream> int main() { std::cout << "Hello world"; return 0; }

. Napisać z iostreamem to umie każde dziecko w przedszkolu. Dajesz im komputer, mówisz przepiszcie to i to a potem kliknijcie tu i tu. Ale zrobić to samo w czystym C, bez używania iostream, winapi, qt i żadnych tego typu cudów to jest coś. Naukę programowania powinno się zaczynać od pisania bez używania żadnych bibliotek. Biblioteki są dla lamerów. Chyba przejdę na formułki typu public native void w Javie i w czystym C bez bibliotek będę pisał komponenty, które będę używał w Javie. Co wy na to?

1

Chyba nie do końca rozumiesz czym jest tworzenie oprogramowania. Cała sztuka polega na warstwach które "komunikują" się warstwę wyżej i warstwę niżej (trochę jak z sieciami). Wchodząc na najbardziej abstrakcyjny poziom czyli pisząc w językach wysokiego poziomu również korzystasz z tych "warstw" po to żeby nie musieć pisać wszystkiego na nowo. Wtedy projekt np. managera małej firmy przerodził by się w nieopłacalnego molocha. Tak samo pisząc program biznesowy raczej nie będziesz sam pisał logiki dokonywania płatności kartą tylko skorzytasz z API jakiejś firmy. Sens w tym żeby każy był dobry w swoim poziomie, w swojej "warstwie". Mamy więc specjalistów od niskopoziomowych mechanizmów, i mamy ludzi od pisania oprogramowania wysokiego poziomu. Inaczej podążając Twoją logiką każdy kto chciałby nauczyć się jazdy samochodem powininen najpierw umieć opisać za pomocą odpowiednich wzorów i zasad fizyki jak to jest że jak naciskasz gaz to się koła kręcą...

0

Witam

Poszukuje kursy warte uwagi (mogą być online ale nie muszą) z programowania Javy SE z zakresu podstawowego.

woj. lubelskie

0

A co polecacie do programowania mobilnego?

Java / C# / C++ NDK / JS & CSS & HTML?

I czy krzyżowanie różnych rozwiązań w większych firmach jest dopuszczalne?
bo w sumie i tak do natywnego kodu jest tłumaczone.

0

Program, który planujesz jest dość prosty, gdy ma się już doświadczenie. Proponował bym vs i c#.
Moim zdaniem, fajna książka dla początkujących : http://helion.pl/ksiazki/mvvm-i-xaml-w-visual-studio-2015-jacek-matulewski,xamlmv.htm

1

I jedną i drugą. Zacznij od Head First. Polecam https://www.amazon.com/Patterns-Enterprise-Application-Architecture-Martin/dp/0321127420 jako wisienka na torcie.

0

Witam wszystkich,
Chciałbym spróbować nauczyć się programowania, przy czym nie mam możliwości zrezygnowania z pracy, więc mam zamiar to robić poza godzinami pracy, w domu, książką. poradnikami lub/oraz kursem online. Obecnie pracuję w sektorze logistycznym, studiuję inżynierie systemów logistycznych. Zdecydowanie bardziej chciałbym zagłębić się w back-end, przeczytałem trochę o charakterystykach i ta o wiele bardziej odpowiada mojemu stylowi.
Mam zamiar udać się na kurs stacjonarny w przyszłości, gdy będę wiedział że mi się to podoba. Od czego zacząć? Jaki język programowania wybrać? Bardzo proszę o porady i wskazanie jakiejś drogi, jestem totalnie zielony.
Pozdrawiam

0

Jaki język masz wybrać?
Jak idziesz do sklepu to pytasz jaki napój masz wybrać? Wybierz ten język który ci się podoba. Większej logiki tu nie ma.

0

Ja zapytam trochę inaczej... Czego się uczyć aby w kwestiach zawodowych mieć w miarę pewną pracę.
chce zmienić zawód na programistę i chce zapytać o to w którą stronę "iść".
programowanie na androida, na windows, tworzenie stron itd...
nigdzie mi się nie śpieszy a zależy mi na tym żeby obrać jakiś kierunek z przyszłością...
Co byście polecili

4

Znalazłem grafikę, która ciekawie pokazuje od jakiego języka zacząć w zależności od celów.
title

1

wyszło mi że JAVA :)
świetna grafika, dzięki!

0

tę grafikę przydałoby się zaktualizować bo sporo nowości wyszło ;)

0

U mnie z grafiki wychodzi, że Python albo Java. Motywacja do nauki to głównie rozrywka intelektualna, zamiast uczyć sie kolejnego języka obcego tym razem język programowania. Ale zależy mi też na tym, żeby był to język programowania który jest/ma szansę być używany w IoT dla automatyki przemysłowej. Przy takim założeniu, od którego polecacie zacząć naukę?

0
piotrd76 napisał(a):

U mnie z grafiki wychodzi, że Python albo Java. Motywacja do nauki to głównie rozrywka intelektualna, zamiast uczyć sie kolejnego języka obcego tym razem język programowania. Ale zależy mi też na tym, żeby był to język programowania który jest/ma szansę być używany w IoT dla automatyki przemysłowej. Przy takim założeniu, od którego polecacie zacząć naukę?

Nauczenie się nowego języka 'obcego' to większe wyzwanie niż języka programowania.
Taki język zawiera się zazwyczaj w innym języku, czyli programując w javie, c/c++, pythonie, javascript czy tam w ada i tak korzystasz z angielskiego, który akurat jest trudniejszy i wymaga więcej świadomej pracy nad sobą.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0