Program we Free Pascalu / Turbo Pascalu.

0

Potrzebuje szybkiej pomocy w programie .

  1. Otoz jak przerwac dzialanie programu gdy nie zgadza sie warunek if ?
  2. Jak w instrukcji CASE zastosowac litery np. gdy wpiszemy (...): a:='Pik' aby trzeba bylo wpisac tylko P ?
0

@1: np. Halt.
@2: Nie rozumiem.

0

if not WARUNEK then
exit;
lub
if WARUNEK = FALSE then
exit;

  1. nie za bardzo rozumiem pytanie z tym case... ogólnie to case jako argument może przyjąć jeden znak ale nie cały string np:
var
  key: Char;  
begin
   key:= ReadKey;
   case key of
     'a': writeln('opcja a');
     'b': writeln('opcja b'); 
     'c': writeln('opcja c');
   else
      writeln('inna opcja');
   end;
end.
0

mam zrobione tak :
case .... of
1: a:='JEDYNKA';
a teraz chciałabym aby po wcisnieciu litery W wyszkoczylo ze to walet

0

Dziekuje bardzo mu :)
lecz to nie dziala.

0
anna19 napisał(a):

Dziekuje bardzo mu :)
lecz to nie dziala.

Kod kolegi @kAzek działa. To Ty masz błąd w 19 linijce :P

0

Nie dziala mi to ze jezeli zmienie na typ "char" to mi z cyframi nie dziala.
A gdy zmienie na typ calkowity to zarazem z literami nie dziala- wiadomo.

0

A wiesz że można cyfrę wczytać jako znak? Aha i jeżeli nie zrozumiałaś aluzji:<font color="red">POKAŻ KOD</span>

0

Wiem ,wczytywalam jako znak i nie działało . Niestety aktualnie nie moge pokazac kodu .

0

Skorzystam z kodu @kAzek

var
  key: Char;  
begin
   key:= ReadKey;
   case key of
     'a': writeln('litara a');
     'b': writeln('litera b'); 
     'c': writeln('litera c');
     '1': writeln('cyfra 1');
     '2': writeln('cyfra 2');
   else
      writeln('inna opcja');
   end;
end.

Więcej nie możemy pomóc

0

var
key : char ;
begin
key:=readkey ;
case key of
'9' : writeln ('Dziewiatka');
'W' : writeln ('Walet');
end ;

Error : Constant and case types do not match
--II--ordinal expression expected
--II--duplicate case label .

0

Dziewczyna nie chce pokazać kodu bo pewnie myśli, że napisała pr0program z innowacyjnymi rozwiązaniami który opatentuje i zgarnie kupe kasy tymczasem nie może sobie poradzić z banalnym case :) Nie ma kodu nie ma pomocy proste :)

0

Tłumaczenie błędów wg. google:

  • II - porządkowa wyrażenie oczekiwano
  • II - duplikat etykiety case.
    :)
    Nie ma za co.

PS. Kod który podałaś jest poprawny (poza brakiem end. na końcu).
PS2. Coś dzisiaj wyrozumiały wyjątkowo jestem ;P

0
babubabu napisał(a):

Dziewczyna nie chce pokazać kodu bo pewnie myśli, że napisała pr0program z innowacyjnymi rozwiązaniami który opatentuje i zgarnie kupe kasy tymczasem nie może sobie poradzić z banalnym case :) Nie ma kodu nie ma pomocy proste :)

Potrzebuje tego do szkolya nie po to by zgarnac kase :)

0

To tak jakbym napisał, że samochód mi się zepsuł, mam Forda i kręci rozrusznikiem, ale nie odpala oraz że bardzo go potrzebuję na za tydzień bo muszę jechać do... No i zaczyna się wówczas fala domysłów i dociekań. Widzisz my programiści mamy lepiej, bo możemy obejrzeć kod i stwierdzić ze 100% pewnością co jest nie tak, ale jednocześnie mamy gorzej bo kod nie jest produkowany na skalę masową i musimy go zobaczyć żeby coś stwierdzić. To jest ostatnia moja wypowiedź w tym temacie. Powodzenia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1