Przestały działać funkcje system

0

Witam mam problem, przed chwilą wszystko działało normalnie,
a teraz używając chociażby system("pause") nie działa? Tak jakby pomija funkcje system, zakomentowałem nawet wszystko, zostawiłem tylko biblioteke cstdlib i w mainie ta funkcje i dalej nie łapie jej o co chodzi? Jak robie nowy projekt w VS2010 i od nowa klepie to działa, ale w starym projekcie nie hmm ? :O

0

Zrobiłem przed chwilą nowy projekt, dodałem pliki cpp i h z tamtego projektu i nagle funkcje system działają , o co chodzi ?!?! :o

0

Skopałeś coś w parametrach projektu, albo samo się skopało WC tak to ma.

0

Przeczytaj to: http://stackoverflow.com/questions/1107705/systempause-why-is-it-wrong
Nie znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytanie, ale znajdziesz tam odpowiedz dlaczego nie warto uzywac

system("pause");

Lepiej uzyc takiego czegos:

cin.ignore();
cin.get();

lub:

getchar(); 

To tylko taka moja mala sugestia :)

0
V3r napisał(a):
getchar(); 

A mnie zastanawia, ile jeszcze razy zobaczę sugestię użycia getchar() zamiast system("pause") albo getch().

getchar nie robi tego samego.

0

Racja nie robi tego samego, ale efekt podobny :) Wydaje mi sie, ze to i tak lepsze rozwiazanie niz uzywanie

system("PASSUE") 

? Jezeli nie to wdzieczny bym byl za powiedzenie czemu lub podeslanie jakiegos linka :D

0

zawsze mozna postawic breakpoint'a przy returnie w funkcji main

1

Albo można po ludzku odpalać program z konsoli. Poza tym Visual Studio ma opcję zatrzymania konsoli przy uruchomieniu (Ctrl+F5).

0
rincewind napisał(a):

Albo można po ludzku odpalać program z konsoli. Poza tym Visual Studio ma opcję zatrzymania konsoli przy uruchomieniu (Ctrl+F5).

Ctrl-F5 to zwykłe odpalenie aplikacji bez debuggowania

0

Racja nie robi tego samego, ale efekt podobny
Jeśli program ma czekać na naciśnięcie dowolnego klawisza, to getchar po prostu tego nie robi, więc się całkowicie nie nadaje.

Jeśli tylko chcemy zatrzymać program dowolnym sposobem, to może być.

Wydaje mi sie, ze to i tak lepsze rozwiazanie niz uzywanie
Dokładnie to co trzeba robi getch/_getch.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1