Gra MasterMind

0

Cześć

Mam taki kod:

#include <iostream>
#include <conio.h> //Zawiera min. getch()
#include <time.h> //Zawiera min. srand

using namespace std;

int main()
{
	srand (time(0));

	int b = (1+rand()%10);

	int a;

	cin >> a;

	if (b==a)

		cout << "ZGADLES! Poprawna liczba to" << a << endl;

	else
		cout << "ZLE!" << endl;

	getch()
	return 0;

} 

Program nie działa, zwraca dwa błędy których nie rozumiem (nie wiem jak to poprawić)

  1. "warning C4244: 'argument' : conversion from 'time_t' to 'unsigned int', possible loss of data". Nie wiem o co chodzi, co tu robię źle?
  2. "error C2143: syntax error : missing ';' before 'return'". Zapomniałem gdzieś ; ? Gdzie powinno być?

Program ma losować liczbę a użytkownik ją zgadywać - powinny się wyświetlać odpowiednie komunikaty.
Proszę o pomoc.

1
rubesom napisał(a):

Cześć

Mam taki kod:

#include <iostream>
#include <conio.h> //Zawiera min. getch()
#include <time.h> //Zawiera min. srand

using namespace std;

int main()
{
	srand (time(0));

	int b = (1+rand()%10);

	int a;

	cin >> a;

	if (b==a)

		cout << "ZGADLES! Poprawna liczba to" << a << endl;

	else
		cout << "ZLE!" << endl;

	getch()
	return 0;

} 

Program nie działa, zwraca dwa błędy których nie rozumiem (nie wiem jak to poprawić)

  1. "warning C4244: 'argument' : conversion from 'time_t' to 'unsigned int', possible loss of data". Nie wiem o co chodzi, co tu robię źle?
  2. "error C2143: syntax error : missing ';' before 'return'". Zapomniałem gdzieś ; ? Gdzie powinno być?

Program ma losować liczbę a użytkownik ją zgadywać - powinny się wyświetlać odpowiednie komunikaty.
Proszę o pomoc.

średnika zapomniałeś po getch()
a do srand: spróbuj tak: "srand((unsigned int) time(NULL));"

0

Wstawienie średnika pomogło :) (myślałem, że po getch() nie musi być).

Nie zakładając nowego tematu mam pytanie co do "srand (time(0));". Po co to ma być w kodzie, co to praktycznie daje? Kiedy szukałem informacji jak generowac losowe liczby to powiedzieli mi, że to musi byc ale nie powiedzieli czemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1