Odczyt i zapis danych do pliku.

0

Witam jestem początkującym 'programistą',
mam za zadanie napisać program, który zapisuje do pliku n liczb losowych z zakresu od a do b, gdzie a, b i n to wartości znajdujące się w drugim pliku w osobnych wierszach.

Proszę o jakieś wskazówki do tego programu, bo nie wiem jak sie za to zabrać.

Pozdrawiam

0

http://lmgtfy.com/?q=c%2B%2B+obs%C5%82uga+plik%C3%B3w no chyba że język nie ten, nie napisałeś tego

0

tak c++, ja potrzebuję wskazówki odnośnie tego programu, nie wiem od czego zacząć.

0

Od czytania z pliku, w końcu trzeba poznać a, b oraz n do losowania. ew od działu praca na tym forum.

0
#include <iostream>
  #include <fstream> 

  using namespace std;

  int main()
  {
      int liczba;

      fstream uchwyt("c:\\test2.txt", ios::in );

     
     {
         uchwyt >> liczba;
         cout << liczba << endl;
     }
     
     {
		fstream uchwyt("c:\\test1.txt", ios::out);	
	
		uchwyt << liczba;
 	
     uchwyt.close();
			
			
	}

     uchwyt.close();

     return 0;} 
0

Trochę bez sensu, nie ma prawie nic wspólnego z zadaniem ale jest poprawny.

0

no to jak powinien wyglądać ten program?

0

podobnie, tylko:

  1. zrób różne nazwy zmiennych dla plików aby nie walczyć z tym za pomocą zakresów.
  2. z pliku wczytujesz wartości: "a, b i n"
  3. do pliku zapisujesz: "n liczb losowych z zakresu od a do b"
  4. poczytaj o pętlach for
  5. poczytaj o funkcjach: rand(), srand(), time()
0

wiem, juz to zrobiłem tylko ten zakres to chyba pętlą zrobić?

0

#include <iostream>
#include <fstream>

using namespace std;

int main()
{
int liczba;

  fstream uchwyt("c:\\test2.txt", ios::in );
 {
     uchwyt >> liczba;
     
 }
    
 {
	fstream uchwyt("c:\\test1.txt", ios::out);	
 	int a,b,n;

for()
    cin>>a>>b>>n;
  int wylosowana_liczba =( rand() ;
	uchwyt << liczba;

 uchwyt.close();
		
		
}

 uchwyt.close();

 return 0;}
0

zakres oznacza że każda wylosowana liczba X ma spełniać dwa warunki: a<=X oraz X<=b

0

Skoro oba pliki mają "nazwy" uchwyt to program ich nie rozróżnia, daj zamiast tego np odczyt i zapis, nazywanie wszystkiego tak żeby było wiadomo do czego to służy znacznie ułatwia szukanie błędów, a także ew dodawanie nowych funkcji/zmianę już istniejących. Swoją drogą zastanów się co masz z nich wczytać, a także poczytaj o losowaniu liczb oraz pętli for. Najlepiej rób zadanie etapami, np wczytaj liczby z pliku wyświetl je. Jak się wyświetlą poprawne, to wtedy przeprowadź stosowne losowanie i też wyświetl, a jak i to będzie w porządku zapisz je do pliku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1