two dimensional array wypełniony losowymi liczbami (delphi)

0

Próbuję stworzyć tablicę 10x10 w delphi, która ma być wypełniona losowymi liczbami z zakresu od 1 do 100, jednak nie jestem pewna, jak to skończyć. Nie pojawiają się błędy, po prostu musiałam pominąć coś istotnego. Bardzo proszę o pomoc.

 program Project44random;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils,
  Math;

var
Tx: array[1..10, 1..10] of integer;
i, j: integer;
begin

for i:=1 to 10 do
  for j:=1 to 10 do
  Tx[i, j]:=0;


randomize;
Tx[i, j]:=randomrange(1,99);

writeln(Tx[i, j]);
readln;

end. (/code>
0

Wg mnie problem polega na tym że ten kod w większości nie jest napisany przez ciebie i nie rozumiesz w nim ani jednego znaku. Przeczytaj jakiś podstawowy kurs pascala/delphi po godzinie już będziesz umieć. np tu: http://www.pascal.vj.e.pl/

0
program Project44random;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils,
  Math;

var
Tx: array[1..10, 1..10] of integer;
i, j: integer;
begin
randomize;
for i:=1 to 10 do
  for j:=1 to 10 do
  begin
    Tx[i, j]:=randomrange(1,99);
    writeln(Tx[i, j]);
  end;
readln;
end.
0

Dzięki temu drukuje się 100 losowych liczb z zakresu 1-100. Co zrobić, żeby drukowały się w tabliczce?

0

Przeczytać to: http://www.pascal.eu.org/

0
legowisko napisał(a)

Co zrobić, żeby drukowały się w tabliczce?

Drukować liczby oraz znaki symbolizujące tabelę w dwóch zagnieżdżonych pętlach;

0

write zamiast writeln. dobra metoda, nauczyciele sprawdzający dyktanda też powinni odsyłać uczniów do sjp zamiast po prostu podkreślać im błędy, genialne. dziękuję za pomoc.

0

Przydał by się fistaszek koło odpowiedzi na pytanie :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1