Skąd przycisk wie, że ma coś zrobić?

0

No właśnie, jak w temacie. Mam skrypt php, który pięknie działa i sporo z niego rozumiem, ale nagle zdalem sobie sprawę, że nie wiem rzeczy podstawowej: skąd przycisk o atrybucie value="wysji" wie, że ma coś wysłać?

0

Bo to pewnie nie przycisk tylko <input type="submit" value="wyslij"> jest typu submit, stąd wie.

0
_13th_Dragon napisał(a):

Bo to pewnie nie przycisk tylko <input type="submit" value="wyslij"> jest typu submit, stąd wie.

Właśnie coś tak czułem. No tak, ale co zrobić, jeśli chcę stworzyć kilka takich "inputów" i każdemu przyporządkować inne zadanie?

0
<input type="button" onclick="CosTam()" value="Cos Tam"> <input type="submit" onclick="akcja()" value="Akcja"> // jeżeli akcja zwróci true (a może false - nie pamiętam) to nie nastąpi submit
0

Nadaj im różne "value" i rozpoznawaj po wartości albo różne "name" i patrz, który zainicjował wysłanie formularza - tylko ten będzie w tablicy $_POST, a pozostałe nie.

0

Ty chyba szukasz sposobu by button działał jak kotwica. To może ostyluj sobie przyciski i kotwice tak by wyglądały identycznie.

0

Właściwie to już mam odpowiedzi na moje pytania,chyba... Faktycznie, można zrobić by link i button wyglądały identycznie. Tak czy siak, metoda onclick wiele daje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1