Wypisywanie nazw tabel w php

0

Wiem jak wypisać pole jednej tabeli. Użyłem mysqli_fetch_array. Jakiej natomiast funkcji użyć aby wypisać nazwy samych tabel z całej bazy danych? Szperam w manualu, ale nie mogę znaleźć nic odpowiedniego i czytelnego.

Zapytanie mysql wiadomo: show tables from nauka;

POMOCY;-)

0

polecenie SQL: "show tables"

0
_13th_Dragon napisał(a):

polecenie SQL: "show tables"

To ja wiem. Pytam o co innego. Dobra, wrzucam kod:
Jak zmienić ten kod (prawdopodobnie przy pomocy while), żeby php wyświetlało wszystkie 5 indexów, a nie tylko pierwszy? A, sory przy okazji za bałagan, ale tak mi się po prostu wkleiło.

<?php
	$mysqli = mysqli_connect("localhost","root","","nauka");
	
	if (mysqli_connect_errno()) {
					printf("Nie udało się połączyć: %s\n",mysqli_connect_error());
					exit();
					}
					 else {
					 $sql = "SHOW TABLES";
					 $rez = mysqli_query($mysqli,$sql);
						
				if ($rez) {
					$rows=$rez->fetch_array(MYSQLI_NUM); //TUTAJ
								printf($rows[0]);
												
							} else {
						printf("ZAPYTANIE NIE POWIODLO SIE",mysqli_error($mysqli));
						}
						mysqli_free_result($rez);						
						mysqli_close($mysqli);
					}
		
?>
0

Dobra, jakoś doszedłem do czegoś i błędów już nie wyświetla. Nie rozumiem jednak dlaczego na stronie wyświetla tylko tekst.
W konsoli mysql wszystko działa, gdy wpisuje: show tables in nauka. Czemu nie wyświetla tych tablic z poziomu php?
Zapomniałem, że trzeba dodać w zapytaniu w php słowo "nauka", ale i tak nie wyświetla. Please...niech ktoś podpowie. Nie wiem, może to bzdura a ja jest kretynem i tyle.

if ($rez) {
while 	($row=$rez->fetch_array(MYSQLI_NUM));
{
	$rows[]=$row;
}
foreach ($rows as $row){
echo "to sa tabele nauka: ".$row['nauka'].";-)";
}
0

Wg mnie tak powinno być

if ($rez) {
$row=$rez->fetch_array(MYSQLI_NUM);
foreach ($row as $tbl){
echo "to sa tabele nauka: ".$tbl.";-)";
}

poza tym na stronie przecież możesz zapodać:

$row=$rez->fetch_array(MYSQLI_NUM);
print_r($row);

i po sekundzie będziesz miał odpowiedź czemu nie działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1