Problem z minimalną wartością tablicy

0

Witam,

pisze program w pascalu (kolor składni dałem z Delphi bo nie znalazłem Pascala) którego zadaniem jest min. wypisanie w którym indeksie tablicy jest najmniejsza wprowadzona liczba. Oto cały kod:

program zad1lista6;
uses crt;

const
        n = 10; {domyslny zakres tablicy dam 10}

var
        tablica: array [0..n] of integer; {tablica}
        m: integer; {tutaj uzytkownik poda M}
        wartosc: integer; {wartosc wprowadzana do tablicy}

        i: integer; {liczniki petli}

        suma_parzyste, suma_nieparzyste, dodatnie, ujemne, zera: integer;

        srednia: real; {srednia arytmetyczna}

        MaxWart, MinWart: integer; {najwiekszy i najmniejszy element}
        MinIndeks, MaxIndeks: integer; {tutaj bedzie polozenie min i max}
begin
clrscr;

suma_parzyste    :=     0;    {zerowanie}
suma_nieparzyste :=     0;
dodatnie         :=     0;
ujemne           :=     0;
zera             :=     0;

MinIndeks := 0;
MaxIndeks := 0;

MaxWart := tablica[0];
MinWart := tablica[0]; {zakladamy ze na poczatku najmniejsza wartosc to ta pierwsza}
      {********************** SPRAWDZAMY ZAKRES******************************}
      repeat
        write('Podaj ile elementow chcesz wprowadzic do tablicy: ');
        readln(m);

          if not (m <= n) then writeln('Przekroczyles zakres! Sprobuj ponownie!');
      until (m <= n);
      {**********************************************************************}

      for i := 0 to m do {wpisywanie liczb do tablicy}
      begin
         write('Podaj liczbe jaka chcesz wprowadzic do ', i, ' elementu: ');
         readln(wartosc);

         tablica[i] := wartosc;

         {jesli wprowadzona wartosc jest parzysta/nieparzysta to ja sumuje}
         if (wartosc mod 2 = 0) then suma_parzyste := suma_parzyste + wartosc;
         if (wartosc mod 2 <> 0) then suma_nieparzyste := suma_nieparzyste + wartosc;

         if (wartosc > 0) then dodatnie := dodatnie + 1; {zliczanie dodatnich}
         if (wartosc < 0) then ujemne   := ujemne   + 1; {zliczanie ujemnych}
         if (wartosc = 0) then zera     := zera     + 1; {zliczanie zer}

         if (tablica[i] < MinWart) then
         begin
            MinIndeks := i;
            MinWart := tablica[i];
         end
         else
         if (tablica[i] > MaxWart) then
         begin
            MaxIndeks := i;
            MaxWart := tablica[i];
         end;
      end;

{     a) wyswietlam osobne sumy dla liczb barzystych i nieparzystych}
      writeln('SUMA liczb parzystych: ', suma_parzyste);
      writeln('SUMA liczb nieparzystych: ', suma_nieparzyste);

{     b) obliczanie i wyswietlanie sredniej wpisanych do tablicy liczb}
      srednia := (suma_parzyste + suma_nieparzyste) / m;{srednia arytm.}

      writeln('SREDNIA: ', srednia:6:2);

{     c) wyswietlanie ile jest liczb dodatnich, ujemnych i zer}
      writeln('LICZB DODATNICH: ', dodatnie);
      writeln('LICZB UJEMNYCH: ', ujemne);
      writeln('ZER: ', zera);

{     d) wyseietla gdzie jest najmniejszy i najwiekszy element}
      writeln('NAJMNIEJSZY: ', MinIndeks);
      Writeln('NAJWIEKSZY: ', MaxIndeks);

readln;
end.

problem polega na tym że nie podaje mi indeksu tablicy z minimalną wartością w tablicy (MinIndeks) natomiast z indeksem największej wartości działa bez zarzutów. Może pomoże to że dodam, że gdy wpisujemy ujemną wartość w którymś miejscu to wszystko działa. Ktoś wie co jest nie tak? Bo mi skończyły się pomysły ;/

0

Jak to sprawdzasz (że nie działa)?
Z minimum wszystko ok, z wprowadzaniem źle.
Jeżeli podasz że chcesz podać 1 element to program cie poprosi o dwa elementy.

0
_13th_Dragon napisał(a):

Jak to sprawdzasz (że nie działa)?

Sprawdzam tutaj:

writeln('NAJMNIEJSZY: ', MinIndeks);
_13th_Dragon napisał(a):

Z minimum wszystko ok, z wprowadzaniem źle.
Jeżeli podasz że chcesz podać 1 element to program cie poprosi o dwa elementy.

Nie zrozum mnie źle, ale wypowiedz się jaśniej ;)

0
Podaj ile elementow chcesz wprowadzic do tablicy: 1
Podaj liczbe jaka chcesz wprowadzic do 0 elementu: 3
Podaj liczbe jaka chcesz wprowadzic do 1 elementu: 4
0

Inicjujesz zmienne MaxWart i MinWart przed pętlą:

MaxWart := tablica[0];
MinWart := tablica[0]; {zakladamy ze na poczatku najmniejsza wartosc to ta pierwsza}

ale zauważ, że w tej chwili zmienna tablica również nie jest zainicjowana, bo jeszcze nie wprowadziłeś danych. Co prawda kompilator domyślnie wpisał do tablicy zera, ale nie można tak do końca na tym polegać, bo jakiś inny kompilator może tego nie zrobić i wtedy w tablicy będą jakieś losowe liczby. Tak więc przed pętlą, w której wprowadzasz dane zmienne MaxWart i MinWart są równe zero i jeśli nie podasz żadnej liczby ujemnej, to MinWart zawsze będzie zero. Analogicznie, jeśli podasz same liczby ujemne, to wtedy MaxWart będzie zero i z kolei wynik z największą liczbą będzie niepoprawny.

Nie napiszę, co trzeba zrobić, by naprawić ten błąd. Spróbuj sam do tego dojść, wtedy będziesz miał satysfakcję, że zrobiłeś to sam i czegoś się nauczysz. Jeżeli jednak Ci się nie uda, to pisz.

0

OK, wprowadziłem pętlę zerującą wszystkie elementy tablicy przed przypisaniem MinWart i MaxWart

for i := 0 to n do tablica[i] := 0; 

ale dalej jest to samo.

A to czy aktualny indeks jest najmniejszy czy najmniejszy powinno być sprawdzone tutaj:

for i := 0 to m do {wpisywanie liczb do tablicy}
      begin
	...

	if (tablica[i] < MinWart) then
         begin
            MinIndeks := i;
            MinWart := tablica[i];
         end
         else
         if (tablica[i] > MaxWart) then
         begin
            MaxIndeks := i;
            MaxWart := tablica[i];
         end;
      end;

ale w przypadku najmniejszej wartości nie działa i nie wiem dlaczego;/

0

To ci nie pomoże, paskal sam zeruje tablice więc to co napisał @simplex nadal aktualne.
Tak a propos wcale nie potrzebujesz tablicy aby obliczyć te wszystkie statystyki.

1

ale zauważ, że w tej chwili zmienna tablica również nie jest zainicjowana, bo jeszcze nie wprowadziłeś danych. Co prawda kompilator domyślnie wpisał do tablicy zera, ale nie można tak do końca na tym polegać, bo jakiś inny kompilator może tego nie zrobić

Blablabla. Nigdy nie spotkałem się z tym żeby tablica globalna nie była wyzerowana. Jak możesz to podaj przykład jakiegoś kompilatora który nie zeruje.

OK, wprowadziłem pętlę zerującą wszystkie elementy tablicy przed przypisaniem MinWart i MaxWart

Przecież on wyraźnie napisał że tablica globalna w twoim przypadku będzie wyzerowana.
Tak przy okazji to tak się zeruje pamięć: FillChar(tablica[0],11*sizeof(integer),0);

ale w przypadku najmniejszej wartości nie działa i nie wiem dlaczego;/

W przypadku największej też nie działa. Zobacz co się stanie jak podasz same ujemne.

Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem opis problemu podany przez @simplex to już dawno byś rozwiązał problem. Spróbuj sobie przeanalizować program krok po kroku, może wtedy wpadniesz jaki jest problem. A jak nie to pozostaje narzędzie przydatne przy bardziej skomplikowanych problemach - debugger.

0
for i := 0 to m - 1 do {wpisywanie liczb do tablicy}

Jak liczysz od zera, to ilość zmniejsz o jeden;


if (wartosc mod 2 = 0) then suma_parzyste := suma_parzyste + wartosc;
if (wartosc mod 2 <> 0) then suma_nieparzyste := suma_nieparzyste + wartosc;

Skoro liczba nie jest parzysta, to na pewno jest nieparzysta:

{jesli wprowadzona wartosc jest parzysta/nieparzysta to ja sumuje}
if (wartosc mod 2 = 0) then
  Inc(suma_parzyste, wartosc)
else
  Inc(suma_nieparzyste, wartosc);

if (wartosc > 0) then dodatnie := dodatnie + 1; {zliczanie dodatnich}
if (wartosc < 0) then ujemne := ujemne + 1; {zliczanie ujemnych}
if (wartosc = 0) then zera := zera + 1; {zliczanie zer}

Ten sam błąd - skoro liczba jest ujemna, to nie musisz już sprawdzać czy jest równa 0 i czy jest dodatnia:

if (wartosc > 0) then
  Inc(dodatnie)
else
  if (wartosc < 0) then
    Inc(ujemne)
  else
    if (wartosc = 0) then
      Inc(zera);

Zapoznaj się z procedurami Inc, Dec, Succ i Pred - przydadzą się w przyszłości; Także popraw formatowanie;

0
if (tablica[i] < MinWart) or (i = 0) then
if (tablica[i] > MaxWart) or (i = 0) then

... i zaoszczędziłeś 4 linijki kodu. Zgadniesz, które i dlaczego?

0
_13th_Dragon napisał(a):

To ci nie pomoże, paskal sam zeruje tablice więc to co napisał @simplex nadal aktualne.
Tak a propos wcale nie potrzebujesz tablicy aby obliczyć te wszystkie statystyki.

Potrzebuję tej tablicy bo tak jest w poleceniu.

furious programming napisał(a):
if (wartosc mod 2 = 0) then suma_parzyste := suma_parzyste + wartosc;
if (wartosc mod 2 <> 0) then suma_nieparzyste := suma_nieparzyste + wartosc;

Skoro liczba nie jest parzysta, to na pewno jest nieparzysta:
...

Proszę Cię...

-321oho napisał(a):

A jak nie to pozostaje narzędzie przydatne przy bardziej skomplikowanych problemach - debugger.

Dzięki Stary, niby najprostrze rozwiązanie a pomogło. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale program działa. Oto kod całości:

program zad1lista6;
uses crt;

const
        n = 10; {domyslny zakres tablicy dam 10}

var
        tablica: array [0..n] of integer; {tablica}
        m: integer; {tutaj uzytkownik poda M}
        wartosc: integer; {wartosc wprowadzana do tablicy}

        i: integer; {liczniki petli}

        suma_parzyste, suma_nieparzyste, dodatnie, ujemne, zera: integer;

        srednia: real; {srednia arytmetyczna}

        MaxWart, MinWart: integer; {najwiekszy i najmniejszy element}
        MinIndeks, MaxIndeks: integer; {tutaj bedzie polozenie min i max}
begin
clrscr;

suma_parzyste    :=     0;    {zerowanie}
suma_nieparzyste :=     0;
dodatnie         :=     0;
ujemne           :=     0;
zera             :=     0;

for i := 0 to n do tablica[i] := 0; {zerowanie wszystkich elementow tablicy}

MinIndeks := 0;
MaxIndeks := 0;

MaxWart := -10000;
MinWart := 10000; {zakladamy ze na poczatku najmniejsza wartosc to ta pierwsza}

      {********************** SPRAWDZAMY ZAKRES******************************}
      repeat
        write('Podaj ile elementow chcesz wprowadzic do tablicy: ');
        readln(m);

          if not (m <= n) then writeln('Przekroczyles zakres! Sprobuj ponownie!');
      until (m <= n);
      {**********************************************************************}

      for i := 0 to m do {wpisywanie liczb do tablicy}
      begin
         write('Podaj liczbe jaka chcesz wprowadzic do ', i, ' elementu: ');
         readln(wartosc);

         tablica[i] := wartosc;

         {jesli wprowadzona wartosc jest parzysta/nieparzysta to ja sumuje}
         if (wartosc mod 2 = 0) then suma_parzyste := suma_parzyste + wartosc;
         if (wartosc mod 2 <> 0) then suma_nieparzyste := suma_nieparzyste + wartosc;

         if (wartosc > 0) then dodatnie := dodatnie + 1; {zliczanie dodatnich}
         if (wartosc < 0) then ujemne   := ujemne   + 1; {zliczanie ujemnych}
         if (wartosc = 0) then zera     := zera     + 1; {zliczanie zer}

         if (tablica[i] < MinWart) then
         begin
            MinIndeks := i;
            MinWart := tablica[i];
         end
         else
         if (tablica[i] > MaxWart) then
         begin
            MaxIndeks := i;
            MaxWart := tablica[i];
         end;
      end;

{     a) wyswietlam osobne sumy dla liczb barzystych i nieparzystych}
      writeln('SUMA liczb parzystych: ', suma_parzyste);
      writeln('SUMA liczb nieparzystych: ', suma_nieparzyste);

{     b) obliczanie i wyswietlanie sredniej wpisanych do tablicy liczb}
      srednia := (suma_parzyste + suma_nieparzyste) / m;{srednia arytm.}

      writeln('SREDNIA: ', srednia:6:2);

{     c) wyswietlanie ile jest liczb dodatnich, ujemnych i zer}
      writeln('LICZB DODATNICH: ', dodatnie);
      writeln('LICZB UJEMNYCH: ', ujemne);
      writeln('ZER: ', zera);

{     d) wyseietla gdzie jest najmniejszy i najwiekszy element}
      writeln('NAJMNIEJSZY: ', MinIndeks);
      Writeln('NAJWIEKSZY: ', MaxIndeks);

readln;
end.
0

Nie działa. Wprowadź wszystkie wartości większe niż 10000 lub wszystkie mniejsze niż -10000. Jak widać nie uwzględniłeś ani jednej rady których ci tu udzielono.

0

No to walne wartosci z granic zakresu. Mowicie zagadkami...

0

Jasne, kod podany wprost przez @simplex jest dla ciebie kompletną zagadką.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1