brak polskich znaków w oknie dialogowym

0

witam,
korzystając z tematu http://4programmers.net/Forum/Newbie/177705-html_i_php_-_wysylanie_formularza_e-mail napisałem prosty skrypt wysyłający maila ze strony, oto on:

<?php
if(empty($_POST["imie"]))      
{
	echo "<script>alert('Proszę podać Imię i Naziwsko.'); document.location.href='index5.html';</script>";
}
elseif(empty($_POST["mail"])) 
{
	echo "<script>alert('Proszę podać adres e-mail.'); document.location.href='index5.html';</script>";
}
elseif(empty($_POST["temat"])) 
{
	echo "<script>alert('Proszę wpisać temat.'); document.location.href='index5.html';</script>";
}
elseif(empty($_POST["tresc"])) 
{
	echo "<script>alert('Proszę wpisać treść.'); document.location.href='index5.html';</script>";
}
else
{
echo "<script>alert('Wysłano !'); document.location.href='index5.html';</script>";   
$headers = $_POST['mail'];
$email = 'mail';      
$subject = $_POST['temat'];
$message = "Wiadomość od: ".$_POST['mail']."    
                                                                                                                                                                                               
".$_POST['tresc'];                                             
                                                                                                                                                                                                                              
mail($email, $subject, $message, $headers);                     
}
?> 

Jednak w wyskakujących oknach dialogowych i w treści przesłanego maila nie mam polskich znaków, nie wiem jak sobie z tym poradzić :(

Mam jeszcze jedno pytanko: chciałem żeby jako nadawca wyświetlało się to co wpisane w polu formularza 'mail' , próbowałem

$header = $_POST['mail'];

, ale nie działa i jako nadawca wyświetla mi się 'www-data'.
z góry bardzo dziękuje za pomoc.

0

Nadawca: $headers = 'From: ' . $_POST['mail'];. Polskie znaki - masz gdzieś pokopane z kodowaniem. Generowany kod JS musi mieć takie samo kodowanie jak strona internetowa na której się znajdzie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1