Wątek zablokowany 2012-11-19 09:21 przez somekind.

Tablica wskaznikow

0

Jak wsadzic w visual C# studio labele do tablicy wskaznikow *tab[] i czy w ogole sie da?
Nie moge za bardzo znaleŹĆ informacji na ten temat a szukam juz ponad godzine ... moze zle szukam nie wiem...
Z gory dziekuje za pomoc.

0

Dokładnie tak samo jak do zwykłej zmiennej.

0
  System.Windows.Forms.Label *lab[19];

przykladowo robie cos takiego i mi wywala bledy :<
Error 1 Bad array declarator: To declare a managed array the rank specifier precedes the variable's identifier. To declare a fixed size buffer field, use the fixed keyword before the field type.
Error 2 Array size cannot be specified in a variable declaration (try initializing with a 'new' expression)
Error 3 Cannot take the address of, get the size of, or declare a pointer to a managed type ('System.Windows.Forms.Label')

takiego typu... wiec jakos mi sie to nie udaje ... a chce trzymac kontrolki koniecznie w tablicy

0

Po co Ci tablica wskaźników do Labeli? :|
C# to nie jest C++, tutaj wskaźniki nie służą do tak podstawowych operacji jak dostęp do obiektu. Tobie wystarczą zwykłe referencje.

0
somekind napisał(a):

Po co Ci tablica wskaźników do Labeli? :|
C# to nie jest C++, tutaj wskaźniki nie służą do tak podstawowych operacji jak dostęp do obiektu. Tobie wystarczą zwykłe referencje.

Chce zwyczajnie zastosowac petle ktora bedzie mi wypelniala dane labele. Zaoszczedze dzieki temu kodu... no ale moze masz racje ... w jaki sposob nie uzywajac tablicy moge umiescic poszczegolne labele w petli? rzutowaniem?

0

Umieść labele w tablicy. Nie wskaźniki do labeli tylko labele.

Label jest klasą, typem referencyjnym, więc operując na zmiennej tego typu operujesz na referencji do niej, a nie na jej wartości.

0

Hmm... Dopiero wczoraj zaczelem przygoge z c# ... Wiec spytam w jaki sposob mam to zrobic?

0

Zrób tablicę Label[] tablica. I już.

0

No jednak to rozwiazanie nie dziala ... nie kompiluje sie i wyskakuje masa bledow poczawszy od zlego rozmiaru tablicy konczac na tym ze proba zamiany pola na typ

0

Aha.
Daj kod.

0
Label[] lab= new Label[19];
        lab[0]=label1;

Error 1 Array size cannot be specified in a variable declaration (try initializing with a 'new' expression)
Error 2 Invalid token '=' in class, struct, or interface member declaration
Error 2 Invalid token '=' in class, struct, or interface member declaration
Error 4 'WindowsFormsApplication1.Form1.lab' is a 'field' but is used like a 'type'

0

Mam wrażenie, że wstawiłeś ten kod bezpośrednio do klasy jako deklaracja, a nie do jakiejkolwiek metody.

Weź jednak jakiś podręcznik do nauki, bo nic z tego nie będzie.

0

caly czas operuje na podrecznikach i nic z tego nie ma poniewaz nie moge znaleŹĆ tego czego szukam w zadnym podreczniku ... ja chce tylko wyplenic labele za pomoca petli

1

Wklej cały kod.

0

dobra juz mam ... podpielem do zdarzenia button1_click i jest poki co ok :) dzieki za rozwiazania

0

@MajQel, oznaczyłeś wątek jako rozwiązany i jeszcze coś w nim dopytujesz? Zastanów się!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1