WindowBuilder Eclipse Indigo 3.7 - nie mogę przemieszczać elementów na formatce

3.7
2012-11-09 19:52
3.7
0

Jak dodam np. przycisk, to rozlewa się on na cały layout, końmi nie da się go przeciągnąć, ani zmienić rozmiaru. Czy to jest jakiś bug w Eclipse na Ubuntu? Używam Ubu 12.04 i Eclipse 3.7 Indigo, Window Builder zainstalowałem w Eclipse/Help z pod tego linka: http://download.eclipse.org/w[...]WB/release/R201206261200/3.7/

Jest na to jakiś sposób?

Pozostało 580 znaków

2012-11-09 21:34
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 18 minut temu

1

Jest. Nazywa się: "naucz się jak programuje się GUI w javie". Polecam zacząć lekturę od czegoś takiego jak "Layouty". Przyda się też otaczanie elementów panelami...


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

3.7
2012-11-10 10:41
3.7
0

Żartujesz sobie ze mnie? Mam GridLayout na JPanelu i DALEJ NIE DZIAŁA.

Czekam na jakieś inne odpowiedzi, ale jak nie macie co pisać, to nie piszcie lepiej :/

Pozostało 580 znaków

2012-11-10 11:49
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Wpierw stwórz kilka programów z interfejsem graficznym używając różnych layoutów, nie korzystając z WindowsBuildera, ani żadnego innego projektanta graficznego.


To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy - tak pełni wątpliwości. Bertrand Russell

Pozostało 580 znaków

3.7
2012-11-10 11:57
3.7
0

Ale ja potrafię to utworzyć, ale mam zadanie, gdzie MUSZĘ użyć WindowBuildera, z tym, że mam problem z przemieszczaniem elementów

Pozostało 580 znaków

2012-11-10 11:59

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

0

Ja korzystam z Matisse wbudowanego w NetBeans i działa dość dobrze. Moim zdaniem nie ma sensu kopanie się z ręcznym klepaniem GUI jeśli do zrobienia jest parę okienek.

Edit:
Dlaczego musisz? Ktoś ci kazał?


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.
edytowany 1x, ostatnio: Wibowit, 2012-11-10 11:59

Pozostało 580 znaków

3.7
2012-11-10 12:14
3.7
0

To jest moje zadanie domowe, w którym mam jasno określone, z czego mogę, a z czego nie mogę korzystać. Mam jasno napisane: Zrobić to z wykorzystaniem WindowBuildera w Eclipse, żadne tam pisanie kodu okienek - gdybym mógł użyć dowolnych rzeczy - problemu by nie było, bo też bym wolał użyć Netbeansa. A przyszło mi do głowy, że to może jakiś bug, bo tak samo jest problem z GUI builderem w Netbeansie na Ubuntu, że muszę trochę inaczej Netbeansa uruchamiać.

Jakieś inne pomysły?

Pozostało 580 znaków

2012-11-10 12:22

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

0

No to może rzeczywiście jakiegoś buga masz gdzieś np w instalacji Javy. Bo ja nie przypominam sobie żadnych bugów związanych z GUI Builderem w NetBeansie, a od kilku lat siedzę na Ubuntu.

W każdym razie ciężko wróżyć ze szklanej kuli, gdybyś podał kompilujący się kod obrazujący problem to byłoby go zdecydowanie łatwiej wyłapać.


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.

Pozostało 580 znaków

3.7
2012-11-10 12:29
3.7
0

To NIE JEST błąd w instalacji Javy. I używam Eclipse, nie Netbeans. (Jeśli chodzi o Netbeansa, miałem na myśli to, że bug jest w nim, jeśli chodzi o JEGO WBUDOWANY builder, a nie moją instalację javy, przykłady: http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=653915, https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/netbeans/+bug/944857).

Wiedząc o tym bugu, zasugerowałem, że może ktoś się spotkał z czymś podobnym w Eclipse, i może mógłby coś doradzić ...

Pozostało 580 znaków

2012-11-10 12:34

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Jeśli masz GridLayout jak napisałeś, to się nie dziw, bo ten rozkład wymaksuje Ci wszystko i poukłada równo jak w tabelce.


C++ to wyjątkowy język - wysokopoziomowy z niskopoziomowymi mechanizmami, którymi można rozwalić w drobny mak te wysokopoziomowe.

Pozostało 580 znaków

3.7
2012-11-10 12:44
3.7
0

Z każdym innym layoutem jest tak samo

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0