Visual C++ - tab przed klamrą

0

Cześć. Mam pytanko ze środowiska Visuala: czy jest możliwość, by program robił mi wcięcie klamer po zrobieniu np. pętli for lub if-a?
Obecnie jak mam np. pętlę for to jest tak:

for(i=0; i<x; i++)
{
   //kod
}

a chcę, żeby było:

for(i=0; i<x; i++)
   {
   //kod
   }

tak jest dla mnie po prostu czytelniej :)

0

pik.png

0

dziękuję bardzo! :)

a jest możliwość by program pokazywał gdzie zaczyna się dana klamra a gdzie kończy przez linię pociągniętą od { do }? coś takiego jak w Notepad++ -> po wskazaniu na wiersz, gdzie jest klamra { lub } pokazuje jej drugi koniec czerwoną linią. Próbowałem sam znaleźć, ale bez skutku :( - natomiast z uwagi na mój kiepski engl nawet nie wiem jakich słówek szukać :(
z góry dziękuję za pomoc.

0

Jest plugin Indent Guides do tego.

0

Nie chodzi tutaj raczej o linie ustawiane na sztywno, a takie:
user image

0

@Rev dokładnie o takie linie mi chodzi! Czy jest możliwe ustawienie takich w Visualu? :)
Dziękuję wam wszystkim za pomoc!

0

Nie sprawdzę teraz, ale z tego co pamiętam to Indent Guides można tak skonfigurować.

0
byku_guzio napisał(a):

Nie sprawdzę teraz, ale z tego co pamiętam to Indent Guides można tak skonfigurować.

Tak, to o to chodzi :) - dziękuję! Aż dziwne, że takie rzeczy nie są wbudowane...
Ściągnąłem już sobie ten dodatek z: http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/e792686d-542b-474a-8c55-630980e72c30
tylko teraz mam problem, gdzie go umieścić... Czy może mi ktoś jeszcze w tym pomóc? Mam nadzieję, że to już ostatnia prośba :)

0

Hmm, pozwolę sobie zadać pytanie pomocnicze - nikt nie odpowiada bo:

  1. pytanie jest za trudne (nikt nie wie)?
  2. pytanie jest za łatwe i sam powinienem bez trudu znaleźć odpowiedź (nic nie znalazłem :( )?
  3. skończył mi się limit zadawania pytań?
    :)
0

Tak, to o to chodzi :) - dziękuję! Aż dziwne, że takie rzeczy nie są wbudowane...

Może nie miałbyś takiego problemu, gdybyś.. normalnie stawiał nawiasy?

Visual Studio powinien automatycznie zarejestrować rozszerzenie od tych pluginów i po ściągnięciu wystarczy dwuklik. Jeżeli tego nie zrobił to prawdopodobnie albo masz spieprzoną instalację albo korzystasz z wersji Express i w tym ostatnim przypadku musisz objeść się smakiem.

0

tak, mam wersję express :( - czyli ta wersja jest "odporna" na wszelkie ulepszenia? :/ Zgaduję, że ta opcja jest dostępna praktycznie w większości darmowych środowisk - a w Visula takiego banału nie udostępnia?... Sux!
Oczywiście nawiasy staram się stawiać prawidłowo - tj. zawsze wcięcie po for, if, case itd., ale przy bardziej zagnieżdżonych blokach wszystko się i tak miesza :(

No nic, dzięki wszystkim za pomoc!

1
Wojtek_M napisał(a):

Oczywiście nawiasy staram się stawiać prawidłowo - tj. zawsze wcięcie po for, if, case itd., ale przy bardziej zagnieżdżonych blokach wszystko się i tak miesza :(

W normalnym kodzie, tzn. gdy nie ma więcej niż trzy poziomy zagnieżdżenia, a funkcja nie ma więcej niż trzydzieści linijek, nic się nie miesza.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1