Pierwszy program ,problem

0

Witam

Zaczalem sie dzisiaj uczyc jezyka C, poki co pisze w Xcode na Mac'a , potem planuje sie przesiasc na Code:Blocks pod Windows.

Napisalem taki prosty "program" , z tym ze nie bardzo wiem gdzie jest blad?

#include <stdio.h>

int main()

{
    int liczba1;
    int liczba2;
    int sumaliczb;
    
    printf("podaj liczbe");
    scanf("%d", &liczba1);
    printf("podaj kolejna liczbe");
    scanf("%d", &liczba2);
    
    sumaliczb = liczba1 + liczba2;
    
    printf("%d", sumaliczb);
    
    
}
0

A co konkretnie nie działa?
http://ideone.com/cj9SQL

Na końcu należy jedynie dodać 'return 0' żeby zasygnalizować systemowi sukces, ale na działanie to nie wpływa.
http://ideone.com/BZLS2Y

0
msm napisał(a):

A co konkretnie nie działa?
http://ideone.com/cj9SQL

Na końcu należy jedynie dodać 'return 0' żeby zasygnalizować systemowi sukces, ale na działanie to nie wpływa.
http://ideone.com/BZLS2Y

http://bit.ly/Tf31Ft

Tam w okienku "all outputs" w prawym dolnym rogu powinien sie pojawic program po kompilacji, a wyswietla sie "lldb" , nie wiem teraz czy to z kodem cos nie tak czy z Xcode?

0

Hmm, kod jest na pewno w porządku. Lldb to debugger, prawdopodobnie uruchamiasz ten kod w trybie debugowania albo faktycznie masz coś źle z Xcode (nie wiem, nigdy nie używałem).

Edit: Po przyjrzeniu się, to wygląda jakby program trafił na breakpoint przy pierwszym scanf albo po prostu czeka na input ;]

0
msm napisał(a):

Hmm, kod jest na pewno w porządku. Lldb to debugger, prawdopodobnie uruchamiasz ten kod w trybie debugowania albo faktycznie masz coś źle z Xcode (nie wiem, nigdy nie używałem).

Edit: Po przyjrzeniu się, to wygląda jakby program trafił na breakpoint przy pierwszym scanf albo po prostu czeka na input ;]

Ok dzieki, w Code:Blocks wszystko dziala :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1