wywołanie funkcji windows

0

witam chciałbym napisać prosty program, który wyłącza komputer poprzez wywołanie shutdown.exe, chciałbym aby w programie który napiszę można wybrać kilka parametrów shutdown etc. Problem w tym, że nie wiem jak mam się za to zabrać czyli jak z aplikacji Java wywołać shutdown.exe windowsa?

1

Poczytaj o klasie ProcessBuilder lub o metodzie exec w klasie Runtime.

0

Dziękuję za odpowiedź program już napisałem cała funkcjonalność mieści się w metodzie shutdown:

 public void shutdown(int min) {
        try {
            String cmd= "shutdown.exe /s /f ";
            String time = " /t " + (min * 60);
            Process process = Runtime.getRuntime().exec(cmd + time);

        } catch (IOException e) {
            e.printStackTrace();
        }
    }

Mam jednak jeszcze jedno pytanie, zrobiłem program ten z wykorzystaniem interfejsu graficznego i mam pytanie ponieważ gui skonstruowane jest tak, że mam parę przycisków z różnymi czasami wyłączenia się komputera i kod przycisku wygląda następująco:

   private void jButton1ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
       // core core = new core();
         Core core = new Core();
         core.shutdown(30);
    }

Jak zrobić żeby w kodzie przycisków było tylko wywołanie metody a nie za każdym razem tworzenie nowego obiektu klasy "core"?

1

Niech obiekt Core będzie polem klasy twojego GUI?

0

Dziękuję bardzo za odpowiedź wszystko śmiga i jest "ładniej napisane" ;d

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1