Kilka pytań początkującego - łańcuchy znaków

0

Cześć,

Jestem początkujący i mam kilka pytań :

  1. Jak zrobić, aby pierwsza bądź druga, czy też trzecia litera przy wpisywaniu tekstu zawsze była duża , nawet gdy wpisuje małą literę ? Próbowałem korzystać z substring, ale pojawia się błąd, że nic nie jest przypisane do zmiennej ( ma być dopiero wprowadzona )

  2. Dlaczego podczas deklaracji tablicy , np :

String[] tablica = {"Kuba", "Monika", "Paweł"};

wyskakuje błąd the array is only written to, never read from ? Jak mogę z takiej tablicy wylosować imię ?

  1. Jak mogę te imiona w tablicy posortować alfabetycznie ?

Za pomoc dziękuję .

0
  1. Bo nalezy wykonac substring PO wczytaniu danych...
  2. TO nie błąd tylko ostrzeżenie że nigdzie tej tablicy nie używasz. Jak napiszesz losowanie to zniknie
  3. Proponuje zapoznać się z http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/util/Collections.html
0

A dlaczego podczas tworzenia pętli

if (x >= 1 & x <=10);
{
System.out.println("Liczba nie należy do zakresu");
}

           else 

{
System.out.println("Liczba należy do zakresu");
}

Pojawia się komunikat 'else' without 'if' , skoro if jak i else są umieszczone ?

1

Bo masz średnik za if'em a średnik kończy instrukcję. Czemu ludzie stawiają średniki "na jana" bez zrozumienia czemu ten średnik gdzieś jest lub nie ma?

0
Flakez napisał(a):
  1. Jak mogę te imiona w tablicy posortować alfabetycznie ?

import java.util.*; (z importuj :D)

Arrays.sort(tablica_stringow);

0

Wszystko udało mi się zrobić, oprócz tego sortowania . Kod programu wygląda tak :

System.out.print("Podaj 4 wybrane dni tygodnia : ");
System.out.println();

  a=przejscie.nextLine();
  b=przejscie.nextLine();
  c=przejscie.nextLine();
  d=przejscie.nextLine();
  
 String wybraneDni[] = { a , b , c , d };
 
 Arrays.sort(wybraneDni);
 
 
 System.out.println(Arrays.asList(wybraneDni));

Jako wynik otrzymuję :

Podaj 4 wybrane dni tygodnia :
poniedzialek
wtorek
sroda
Wynik sortowania : [, poniedzialek, sroda, wtorek]

A więc mogę wprowadzić tylko trzy pozycje i trzy pozycje są sortowane, a pierwsza zostaje pusta . Gdzie popełniłem błąd ?

0
 String wybraneDni[] = { a , b , c , d };

Jeżeli ktoś kazał by mi tak utworzyć tablicę, zrobiłbym to tak:

 String[] wybraneDni = new String[]{ a , b , c , d };

Więc, jak już zauważyłeś:

  1. Powinno się stawiać nawiasy kwadratowe za typem. Przy nazwie zmiennej też działa, ale to nie jest konwencja Javy tylko ułatwienie przy przenoszeniu kodu z np. C++
  2. Tablicę Stringów tworzysz z użyciem operatora new. Bez niego też ułatwienie.

W dodatku wykonałem twój program jak go stworzyłeś (dodając Scannera jako to "przejscie") i u mnie działa.

Ten sam program z pętelką: http://ideone.com/MpEVxw

0

Mimo zastosowania new String , dalej jest ten sam problem . Faktycznie, ten program który wykonałeś działa, ale mi zależy aby był bez pętli ( przynajmniej jeszcze teraz ) . Dzięki za pomoc !

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1