Błąd Identifier not found w kodzie.

0

Kompiluje w dev pascal;
Wszystko wyglada dorbze ale wywala mi taki bład jw.

Kod:
program Untitled;
var
n, b, i,d, c,e, f: integer;
label koniec;
begin
c:=0;
d:=0;
f:=0;
read(n);
for i:=2 to 8 do
begin
b:=n;
while b >= 0 do
begin
if c>=e then
f:=f+1;
if f=4 then
begin
writeln('TAK');
goto koniec;
end;
end;

b:=b div i;
c:=e;
c:=n mod i;

end;

if i=8 then
writeln ('nie');
koniec;

readln();

end.

0
  1. Co program ma robić?
  2. WCIĘCIA
  3. Kod w tagach
  4. Jaki błąd i w której linijce?
  5. Jaki sens mają te dwie linijki po sobie?
c:=e;
c:=n mod i;
  1. Porównujesz zmienną "e" ale nigdzie do niej nic nie przypisujesz WTF?
if c>=e  then
0

Poprawiony:

program Untitled;
var
n, b, i,d, c,e, f: integer;
label koniec;
begin
c:=0;
d:=0;
f:=0;
read(n);
for i:=2 to 8 do
begin
b:=n;
while b >= 0 do
begin
if c>=e then
f:=f+1;
if f=4 then
begin
writeln('TAK');
goto koniec;
end;
end;

b:=b div i;
e:=c;
c:=n mod i;

end;

if i=8 then
writeln ('nie');
koniec;

readln();

end.

blad 23 line Error: Identifier not found NMODI
line 28 / 1 kartko~1.pas
Fatal: Syntax error, THEN expected but identifier WRITELN found

0
misiakufal napisał(a):
  1. Co program ma robić?
  2. WCIĘCIA
  3. Kod w tagach
  4. Jaki błąd i w której linijce?
  5. Jaki sens mają te dwie linijki po sobie?
c:=e;
c:=n mod i;
  1. Porównujesz zmienną "e" ale nigdzie do niej nic nie przypisujesz WTF?
if c>=e  then

Wszystko jest wyżej, program algorytmicznie działa.
Co do 5. po prostu e jest mniejszym wyrazem ciagu a c większym.

0

Nie ma co pomagać skoro pytacz ma nas w dupie. Podejrzewam, że do rana temat i tak wyląduje w koszu.

A przy okazji NMODI jest bardzo podobne do c:=n mod i; Czyżby brakło spacji?
I po co używać goto?

0

Wątek powinien wylądować w Koszu, ale się zlitowałem. Co nie oznacza, że inny Moderator nie będzie znał litości. Teraz do autora kilka uwag na przyszłość: nadawaj sensowny temat, do ku...kułczej nędzy ile można prosić, krzyczeć, grozić itp: TAGUJEMY WĄTKI!!! Tak, te umieszczone w dziale dotyczącym konkretnego języka powinniśmy również tagować. Nie wspomnie już, że o podstawy pyta się w dziale Newbie. Poza tym nie powinno stosować się konstrukcji label, pogoogluj sobie dlaczego. I kompilator dev-pas może ujdzie, ale jest przestarzały i powinno się używać czegoś nowszego. Już od biedy lepsze będzie Delphi 7 z wygooglowanym modułem crt, jeżeli go potrzebujesz. Na koniec najważniejsze: KOD WSTAWIAMY W ODPOWIEDNIE ZNACZNIKI I FORMATUJEMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ech, pewnie tyle wykrzykników i tak nie wystarczy żeby dotarło. Nic nie pomaga. Trzeba by chyba wielkiego wierualnego młotka żeby porządnym je... uderzeniem wbijać niektórym do głowy to i owo ;/ I radzę też na przyszłość najpierw poczytać jakiś kurs z podstawami. Akurat imo większośc - o ile nie wszystkie - komunikaty o błędach zwracane przez pascalowe kompilatory są na tyle banalne, że można się nauczyć co oznaczają, i co należy poprawić aby chociaż kod kompilował się bez problemów. Tyle ode mnie. Cytując klasyka: "dziękuję, dobranoc".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1