Instrukcja zagnieżdzona

0

Witam, mam pytanie.

if(warunek) instrukcja;
else if(warunek) instrukcja;
else instrukcja;

Czy to instrukcja zagnieżdżona? Bo mi się wydaje że nie. A uczą mnie inaczej.

0

To jest pewna niejednoznaczność składniowa ;) Bo po czym poznajesz ze to jest taka instrukcja:

if (X){

}else if(Y){

}else{

}

a nie taka:

if (X){

} else { 
   if(Y){

   }else{
   }
}
0

No moja Pani od programowani mówi że jest to zagnieżdżona, ja się z tym nie zgodziłem i zaprotestowałem. Kto miał rację?

0
Shalom napisał(a)

semantycznie tak, ale syntaktycznie nie :P

„nie to samo” miałbyś przy zapisie

if (X) if (Y) {...} else { }

który mógłby znaczyć

if (X)
{
    if(Y)
    {
    }
    else
    {
    }
}

albo

if (X)
{
    if(Y)
    {
    }
}
else
{
}

ale chyba we wszystkich językach (a na pewno w C, C++, C# i Javie) znaczy to pierwsze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1