Przekazywanie parametrów z zewnątrz do aplikacji

0

Witam, od niedawna uczę się delphi, chciałbym się dowiedzieć jak przekazywać parametry do mojej aplikacji.
Załóżmy że aplikacja nazywa się "reg.exe". Chciałbym jej przekazywać parametry np. "reg.exe /usun_rejestr C:\Pliki\Rejestr\plik.txt".
Bardzo proszę o pomoc.

2

Poczytaj o funkcji

ParamStr
1

ParamCount, ParamStr np. odczyt wszystkich parametrów (ParamStr(0) jest zawsze ścieżką i nazwą aplikacji):

var
  i: Integer;
begin
  for i:= 0 to ParamCount  do
    ShowMessage(ParamStr(i));
end;
2
Maestro69pw napisał(a):

Witam, od niedawna uczę się delphi, chciałbym się dowiedzieć jak przekazywać parametry do mojej aplikacji.
Załóżmy że aplikacja nazywa się "reg.exe". Chciałbym jej przekazywać parametry np. "reg.exe /usun_rejestr C:\Pliki\Rejestr\plik.txt".
Bardzo proszę o pomoc.

I TAK TRUDNO WPISAĆ W GOOGLE "DELPHI PARAMETRY"???

0

Ok, dzięki, mam nadzieję że pomoże.
@-123oho skoro przyszedłem tutaj szukać pomocy to może oznaczać tylko tyle, że najwyraźniej nie znalazłem w google. Czy sądzisz że wolałbym czekać na pomoc niż od razu wklepać w google? Bo ja nie...

1

@-123oho skoro przyszedłem tutaj szukać pomocy to może oznaczać tylko tyle, że najwyraźniej nie znalazłem w google.

Czekaj, czyli wpisałeś to samo co ja, i ci nie wyskoczyło? Wow.
Żeby coś znaleźć na google trzeba go umieć spytać co dla wielu mądrych odwrotnie jest problemem.

Czy sądzisz że wolałbym czekać na pomoc niż od razu wklepać w google? Bo ja nie...

Sądzę że jesteś na tyle mądry że nie potrafisz zapytać googla. Innego racjonalnego wytłumaczenia nie ma. Cóż, pozostaje założyć że rejestrować się tutaj pomagali ci rodzice...

Mówiąc serio: Mało mnie interesuje to czy znalazłeś czy nie, ja znalazłem a wcale nie starałem się formować pytania ponad poziom przeciętnego zjadacza chleba. Więc tak, powinieneś znaleźć. A to że nie znalazłeś wskazuje na to że robiłeś to źle, a ja tutaj nie jestem od nauki używania googla. To już twój problem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1