własne pliki pas w uses

1

Witam!!

Ostatnio znalazłem parę funkcji i procedur, które używa się odwołując do nich. Chciałbym zrobić coś takiego, aby były one w jednym pliku *.pas i ich używanie wymagało deklaracji tego pliku w "uses" ,tak jak jest to z np. biblioteką bass. Udało mi się zrobić to tylko tak, że można używać zmiennych, lecz niestety nie udało mi się zrobić odwołań do funkcji i procedur.

Byłbym bardzo wdzięczny za kilka wskazówek jak to należy poprawnie zrobić.

2

Musisz umieścić deklaracje wszystkich funkcji/procedur które mają być dostępne "z zewnątrz" w sekcji interface. Np.

unit Silnia;

interface
{ tutaj idą deklaracje czyli interfejs tego, co jest "dostępne" }

function ObliczSilnie(N: Integer);


implementation
{ tu idą definicje czyli implementacja kodu który się ma wykonać }

function ObliczSilnie(N: Integer);
begin
   if N < 2 then Result := 1 else Result := N * ObliczSilnie(N - 1);
end;


end.

Zauważ, że nie wszystko co zaimplementowane w sekcji implementation musi być w zadeklarowane w sekcji interface. To co jest w interface będzie dostępne z zewnątrz. To czego nie ma będzie dostępne tylko dla danego unit'u. Tyczy się to nie tylko funkcji i procedur ale też klas, typów, zmiennych i stałych. Sekcje type, var czy const mogą być w sekcji interface (dostępne z innych unit'ów) lub implementation (dostępne tylko dla danego unit'u).

2

Pytania zadaję na forum bym samemu uzyskał odpowiedź i by ja mogli znaleźć inni którzy szukają w google

Pomyślał że pierwszy zadał takie pytanie więc po co szukać w googlu skoro NA PEWNO nie ma? Szkoda że tak WSZYSCY myślą.
Za nieużywanie googla powinny lecieć bany IMO. Zwłaszcza za takie żałosne zasłanianie się mądrzejszymi którzy dzięki mnie (ROFTLOL) znajdą odpowiedź.

babubabu napisał(a)

zły dział?

To swoją drogą też. Jak @olesio nie czuwa to wszystko ląduje tutaj bo każdy uważa że jego problem jest niebanalny, wyszukany i na pewno nic na ten temat nie ma w googlach. Eh

Nie bądź zły, ale przeczytaj jakiś dobry kurs, a potem programuj;

Zaraz na forum zapyta jaki kurs polecamy bo NA PEWNO nigdy nikt o to nie pytał!

1

Czyli ogólnie sądzisz, że fora wcale są nie potrzebne, no bo w końcu istnieje "wszechwiedzące" google??

http://4programmers.net/Forum/Delphi_Pascal/39079-Zanim_cos_napiszesz_-_CZYTAJ_TO
NA PEWNO to przeczytałeś zanim napisałeś, czyż nie?
No ale przecież zasady tutaj ciebie nie dotyczą, tak? To tylko moje fanaberie...

0

na akurat przy menu help ktoś był chyba dla mnie taki nie miły, że klikając na 3 1-sze opcje mam "Dlaczego nie mogę uzyskać dostępu do pomocy programu?"

Więc teraz czekasz aż będzie milszy?
Czy ja wyglądam na osobę którą obchodzi twoja nieumiejętność poradzenia sobie z problemem?

w googla czasem nie wiem co dokładnie wpisać

Trening czyni mistrza.

a poza tym - czy zauważyłeś może, że wątek powinien już być zamknięty albo co, bo już otrzymałem odpowiedź na pytanie z wątku?? Nie wiem po co my pod tym prowadzimy dalszą ZBĘDNĄ konwersację

Do konwersacji są wymagane dwie osoby, obie są tej konwersacji współwinne.

0

@Elhatron:

a poza tym - czy zauważyłeś może, że wątek powinien już być zamknięty albo co, bo już otrzymałem odpowiedź na pytanie z wątku?? Nie wiem po co my pod tym prowadzimy dalszą ZBĘDNĄ konwersację

Wątki na tym forum zamykane są co najwyżej za dewastację, nie za rozwiązanie problemu.

w googla czasem nie wiem co dokładnie wpisać

Tutaj nawet nie było co wpisywać do Google; po prostu należało przeczytać jakikolwiek kurs i byś to wiedział.
Najpierw się uczy, potem pisze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1