C++ cout a biblioteka

0

Cześć
Mam problem podczas kompilacji.Mam dołączoną biblioteke <iostream> w której zawiera sie funkcja cout a mimo to pisze mi "[error] 'cout' was not declared.Używam srodowiska programistycznego dev c++ i kompilatora GCC.
Pozdrawiam

0

namespace

0

aa no tak przeoczyłem :) dzięki za pomoc.

0
orzello12 napisał(a):

Cześć
Mam problem (...) Używam (...) dev c++

Aż dziw, że nikt nic nie mówi :)

orzello12 napisał(a):

Cześć
Mam problem podczas kompilacji.Mam dołączoną biblioteke <iostream> w której zawiera sie funkcja cout a mimo to pisze mi "[error] 'cout' was not declared.

Tak, jak @Shalom napisał. Możesz też pisać std::cout, bez wcześniejszego określania przestrzeni nazw słowem kluczowym using.

0

To ja jeszcze dodam, że możesz albo pisać

std::cout

, albo dać using std::cout;

 (tam gdzie zazwyczaj dołączasz namespace, najczęściej zasięg pliku), i wtedy możesz w danym zasięgu używać już samo cout, albo dołączyć od razu całą przestrzeń nazw <code class="cpp">using namespace std;

Ponadto odradzam używanie deva, dlaczego? Wyszukiwarka, czy to w google czy 4p powie Ci dlaczego :) Polecam od siebie Code::Blocks albo Visual C++ Express, oba darmowe.

0

Cichociemny dzięki za info ale to już wiem, czasami po prostu nie wiem czemu ale mam taką zaćmę i przeoczam najprostsze rzeczy, dopiero sie ucze i jestem juz na istrukcji continue.Co do dev c++ nie widze na razie problemów.Pozdrawiam

1
orzello12 napisał(a):

Cichociemny dzięki za info ale to już wiem, czasami po prostu nie wiem czemu ale mam taką zaćmę i przeoczam najprostsze rzeczy, dopiero sie ucze i jestem juz na istrukcji continue.Co do dev c++ nie widze na razie problemów.Pozdrawiam

Problem z DevC++ zauważysz jak nie będziesz wiedział dlaczego program nie działa tak jak powinien.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1