zadanie maturalne 2012

0

Witam,
Zastanawiam się nad 6 zadaniem z tej matury:
http://www.cke.edu.pl/images/stories/00000000000000002012_matura2012/infor/a2_pr.pdf
nie bardzo wiem jak się to tego zabrać. Weźmy na razie podpunkt a)

Podaj sumaryczną miesięczną kwotę, która wpływa do GoldCar z tytułu opłat za wynajem
oraz sumaryczną miesięczną kwotę za usługę leasingowania pojazdów.

Wydaje się to łatwe - na moje oko trzeba jakąś kwerendę sumującą - nie znam się na tym zbytnio stąd proszę Was o pomoc. Załóżmy, że już zaimportowałem tą tabelę z tymi ratami. Jak teraz zrobić to polecenie, tak aby pozostawić kwerendę zapisaną jako ślad wykonania polecenia. Generalnie zastanawiałem się nad Excelem do tego zadania, sam już nie wiem. Liczę na Waszą nieocenioną pomoc, potem zabierzemy się za resztę poleceń :-)
P.S Może nauczyć się na szybko SQL'a ?
Co radzicie?

0

o_O no ale czego tutaj nie rozumiesz? Jeśli nie wiesz ze w excelu jest coś takiego jak IF() / JEŻELI() i SUM() to ja w ogóle nie widzę szans na zdanie tej matury przez ciebie.

0
Shalom napisał(a):

o_O no ale czego tutaj nie rozumiesz? Jeśli nie wiesz ze w excelu jest coś takiego jak IF() / JEŻELI() i SUM() to ja w ogóle nie widzę szans na zdanie tej matury przez ciebie.

nic to nie wniosło do tematu. Powiedz gdzie napisałem, że czegoś nie rozumie - ja tego nie widzę. Chodzi o to, że kolejne podpunkty zadania już nie tak wygodnie wykonać w Excelu. Co jest trudnego w wykonaniu tego w Excelu - nic. Jednak jeśli już chcę wykonać to w Access to zaczynają się schody.

btw, nie mogę jej nie zdać, bo to przedmiot dodatkowy.

0

o_O

nie bardzo wiem jak się to tego zabrać
(...)
Jak teraz zrobić to polecenie, tak aby pozostawić kwerendę zapisaną jako ślad wykonania polecenia. Generalnie zastanawiałem się nad Excelem do tego zadania

Napisałem ci wyraźnie jak należy ten podpunkt rozwiązać. Jesli nie umiesz wygooglać jak używa się IF() i SUM() w Excelu to bardzo mi przykro (ale podbuduj swoje ego wstawiają mi jeszcze kilka minusów :D)
A teraz nagle o jakimś accesie piszesz. Umiesz napisać konkretnie z czym masz problem?

2

Shalom, ale się spinasz. Zupełnie jakbyś to ty miał zdawać maturę zaraz.

@mir:
Tak jak piszesz, należy stworzyć takie zapytania, które zwracają sumę miesięcznych rat za wynajem i za leasing. Nie pamiętam jak się takie kwerendy z kreatora tworzy, ale na pewno jest tam edytor zapytania SQL, więc z niego radzę Ci skorzystać. Im wcześniej nauczysz się pisać zapytania w SQL'u tym lepiej :)
W tym konkretnym zapytaniu musisz użyć funkcji agregującej SUM() oraz podstawowych klauzul SELECT, FROM, WHERE.
Opis ich tutaj: http://office.microsoft.com/pl-pl/access-help/jezyk-access-sql-podstawowe-pojecia-sownictwo-i-skadnia-HA010256402.aspx#BM2

W razie czego pytaj.
Pozdrawiam.

0
stfu napisał(a):

Shalom, ale się spinasz. Zupełnie jakbyś to ty miał zdawać maturę zaraz.

@mir:
Tak jak piszesz, należy stworzyć takie zapytania, które zwracają sumę miesięcznych rat za wynajem i za leasing. Nie pamiętam jak się takie kwerendy z kreatora tworzy, ale na pewno jest tam edytor zapytania SQL, więc z niego radzę Ci skorzystać. Im wcześniej nauczysz się pisać zapytania w SQL'u tym lepiej :)
W tym konkretnym zapytaniu musisz użyć funkcji agregującej SUM() oraz podstawowych klauzul SELECT, FROM, WHERE.
Opis ich tutaj: http://office.microsoft.com/pl-pl/access-help/jezyk-access-sql-podstawowe-pojecia-sownictwo-i-skadnia-HA010256402.aspx#BM2

W razie czego pytaj.
Pozdrawiam.

Szybko, jasno i na temat. Dzięki, w razie czego będę pytał potem jeszcze.
@Shalom - nie ja jedyny dałem Ci minusa, więc jednak coś "ujemnego" w Twojej odpowiedzi musi być.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1