c# newbie i informacje z okna wyboru plików

0

Witam. Zastanawiam się gdzie c# po wybraniu pliku (np. napisy.txt) przechowuje wartość, że wybrano. Pytam gdyż chce zrobić status wyboru pliku (jeśli wybrany to obrazek 1, jeśli nie obrazek 2) ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... Niestety na techniku informatyku nie uczą niczego przydatnego ;/

0

Chodzi Ci o kontrolkę OpenFileDialog? Jeśli tak, to ścieżka jest w FileName. Jeśli w szkole za mało uczą, to polecam książkę/tutorial/MSDN.

0
if(openFileDialog.ShowDialog()==DialogResult.OK) 

W ten sposób wyświetlaj okno dialogowe, jak plik zostanie wybrany to warunek w if-ie jest spełniony a jak chcesz jakieś działania dodać gdy plik nie został wybrany to po prostu dodaj else.

0

Ok, dzięki. I jeszcze jedno... jak zrobić sprawdzanie czy plik został już wybrany, czy jeszcze nie?

0

No właśnie to Ci napisałem.

if(openFileDialog.ShowDialog()==DialogResult.OK) 
{
	//tu wpisujesz instrukcje dla pliku wybranego
}
else
{
	//tu wpisujesz instrukcje jeżeli plik nie został wybrany
}


 
0

Mam coś takiego. W ife jest przycisk nie mający żadnego efektu ale ma obrazek V, a w elsie jest przycisk z obrazkiem X. Ma to działać tak, że jeśli plik jest wybrany to jest V a jeśli nie to X... niestety tak nie działa ;/ W czym tkwi problem?

private void browse_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            OpenFileDialog okienko = new OpenFileDialog();
            okienko.Filter = "Notepad documents (txt)|*.txt";
            if (okienko.ShowDialog() == DialogResult.OK)
            {
                MessageBox.Show("Selected document: " + okienko.FileName);
            }

            if (openFileDialog.ShowDialog() == DialogResult.OK)
            {
                private void button3_Click(object sender, EventArgs e)
                    {
                    }
            }
            else
            {
                private void button2_Click(object sender, EventArgs e)
                    {
                    }

        
            }
        }
0

Weź książkę do podstaw składni języka i czytaj. I nie pisz programów okienkowych, tylko konsolowe, przynajmniej dopóki nie nauczysz się prawidłowego umieszczania instrukcji warunkowych w metodach, a nie odwrotnie, jak to teraz zrobiłeś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1