Java problem z pakietem

0

Witam

Od od jakiś dwóch tygodni zacząłem uczyć się javy i mam problem , napisałem swój pakiet i chciał bym dołączyć go do swojego programu ale wyskakuje mi taki błąd :
Main.javaerror: package pakiet does not exist
import pakiet.*

w tej ścieżce D:\Java\pakiet umieściłem taki kod
package pakiet ;

public class przyklad
{
int a;
double b;
char c;

przyklad ()
{
a = -1;
b=-1;
c='0';

}

}

w tej D:\Java zaś taki plik
import pakiet.*;
class Main
{
public static void main(Strging []args)
{
przyklad o=new przyklad ();
}

}
w pierwszej kolejności użyłem javac przyklad.java (powstał plik klasa) , następnie użylem javac Main.java
i wyskoczył błąd który podałem na górze . Wygooglowałem że trzeba ustalić zmienną Classpath czy mugł by mi ktoś podać jak ją ustawić konkretnie dla tego przykładu . Dodam że kompiluje programy w konsoli a programy pisze w notepad++. Za wszelką pomoc dziękuje.

0

Ale czemu chcesz programować lodówką? Zainstaluj normalne IDE które takie głupoty jak poprawne ustawienie classpatha zrobi za ciebie.

0

Po prostu chce wiedzieć jak to ustawić gdybym tego musiał kiedyś używać , mam na dysku eclipse classic ale najpierw chce poćwiczyć w konsoli a dopiero potem w eclipse .

0

Powinno się kompilować, jeśli sie nie kompiluje, to wpisz polecenie javac -cp . Main.java (dodaje bieżący katalog do zmiennej CLASSPATH).
Masz dwa inne błędy:

  • w klasie Main jest Strging zamiast String,
  • w klasie przykład konstruktor nie jest public. Klasy Main i przyklad są w różnych pakietach, modyfikator public jest wymagany.
0

Dzięki za pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1