Delphi i WinAPI

0

Witam

Chciałbym napisać prosty program który wykorzysta jakąś funkcje WinAPI np. wyświetli komunikat MassageBox.
http://4programmers.net/WinAPI/MessageBox
Wiem ze funkcje WinAPi są w module Windows.
Na wszelki wypadek również dołączam ShellApi do uses.
W książce Charlesa Petzolda jest wszystko pięknie opisane ale dla C++. I trochę się gubię bo nie wiem jak interpretować to co tam jest napisane. Gdy wpisuje do delphi jakoś nic nie wywołuje lub są błędy.

  1. Co jest wymagane w uses?
  2. Czy trzeba jakoś wcześniej deklarować (lub tworzyć uchwyty) ze będzie się korzystać z WinAPi?
    W C pisze sie np. "#include <windows.h>"
  3. Czy to jest link do pełnej dokumentacji WinAPI? -> http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa678136%28v=AX.10%29.aspx
    Czy gdzieś w MSDN jest jeszcze dział gdzie można o tym poczytać.
  4. Czy znacie jakieś ciekawe strony o WinAPI + Delphi

Proszę o odrobinę naprowadzenia i upewnienia.

PS.

Nawet zwykłe
MessageBox(NULL, NULL, NULL, NULL);
nie chce dzialac :(

1
  1. Co jest wymagane w uses?

To co napisałeś. Głównie Windows.

  1. Czy trzeba jakoś wcześniej deklarować (lub tworzyć uchwyty) ze będzie się korzystać z WinAPi?

Jeżeli stworzysz je tak: var x:HANDLE; to nie. Generalnie to WinApi oczekuje pointerów, niektóre headery nie zamieniają tego na konwencję delphi czyli wywołanie przez referencję i możesz musieć użyć operatora wyłuskania @'

W C pisze sie np. "#include <windows.h>"

W Delphi masz moduły.

  1. Czy to jest link do pełnej dokumentacji WinAPI? -> http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa678136%28v=AX.10%29.aspx

WinApi jest tak duże że właściwie nie sposób opisać wszystkiego, ale również nie wszystko będzie ci potrzebne. Są też nieudokumentowane zachowania funkcji, wiele na ten temat mówi google.

  1. Czy znacie jakieś ciekawe strony o WinAPI + Delphi

www.4programmers.net

PS.

Nawet zwykłe
MessageBox(NULL, NULL, NULL, NULL);
nie chce dzialac

Bo null to jest w C++. W delphi jest, no właśnie pomyśl co.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1