Usuwanie katalogu z plikami znajdującymi się w nim.

0

Witam. Czy istnieje metoda na usunięcie katalogu wraz z plikami znajdującymi się w nim? Standardowa komenda usuwa niestety tylko puste katalogi :/. Pozdrawiam.

1

Używasz tego: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/fxeahc5f.aspx ?

W takim razie:

public static void Delete(
	string path,
	bool recursive
)

Czyli możesz wymusić rekursywność za pomocą drugiego paramtru, np.

Delete(@"C:\\Windows", true)
1

Pozwolę sobie zacytować MSDN:

public static void Delete(
	string path,
	bool recursive
)

Zmienna recursive decyduje właśnie o tym, czy zostaną usunięte elementy podrzędne w naszym katalogu.

Edit: ach, MSM mnie wyprzedził :) Nawet widzę bardzo podobny post ^^

1

Znalezienie odpowiedzi na twoje pytanie zajeło mi dwie minuty. Zamiast zakładać ten temat było lepiej poświęcić więcej czasu na szukanie przy pomocy google.

http://4programmers.net/C_sharp/Wprowadzenie/Rozdzia%C5%82_12 napisał(a)
DirectoryInfo dInfo = new DirectoryInfo("C:\\Foo");
if (dInfo.Exists)
{
     dInfo.Delete(true);                
}
 

Klasa DirectoryInfo udostępnia przeciążoną metodę Delete(). Jej druga wersja może posiadać parametr typu bool, który określa, czy katalog będzie usuwany nawet wówczas, gdy posiada inne pliki i foldery (wartość true).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1