Liczby w kolejności.

0

Witam,

chciałbym zrobić coś takiego, jak w załączniku (wyścig_demo), ale nie mogę zrobić jednej rzeczy.

Chodzi mi o wyskakiwanie tych liczb w editach w odpowiedniej kolejności. Tam gdzie kulka dojdzie pierwsza - 1, druga - 2 itd.
A zrobiłem tylko tak, po prostu jak przekroczy "metę" to coś tam wyskakuje. Ale, że prędkość kulek jest generowana losowo, to muszę zrobić to z kolejnością, ale nie wiem jak.

W załączniku daje program i to co zrobiłem dotychczas.

2

1.Słyszał o czymś takim co się nazywa formatowanie kodu? Nie, przecież to dla cieniasów
2.Słyszał o czymś takim jak konstrukcja ELSE? Nie, prężcież to dla cieniasów.
3.

 x1: integer;
  x2: integer;
  x3: integer;
  x4: integer;
  y1: integer;
  y2: integer;
  y3: integer;
  y4: integer;
  y5: integer;

Słyszał o czymś takim jak tablica? Nie, to dla cieniasów.
4.

if shape3.left >= shape5.left then
    edit3.Text := '3'; </quote>

5.Zazwyczaj nie robię gotowców ale aż nie wytrzymałem (zrobiłem tak żeby wyglądało że ty robiłeś). Masz procedurę Timera, resztę dopisz
```delphi
Procedure TForm1.Timer1Timer(Sender:TObject);Begin
If Edit1.Text=''Then If Shape1.Left>=Shape5.Left Then Begin If Oho123=0 Then Edit1
.Text:='1';If Oho123=1 Then Edit1.Text:='2';If Oho123=2 Then Edit1.Text:='3';If Oho123
=3 Then Edit1.Text:='4';If Oho123=2 Then Oho123:=3;If Oho123=1 Then Oho123:=2;If
Oho123=0 Then Oho123:=1;End;Shape1.Left:=Shape1.Left+X1;If Shape1.Left>Form1.Width
-200 Then X1:=0;If Edit2.Text=''Then If Shape2.Left>=Shape5.Left Then Begin If Oho123
=0 Then Edit2.Text:='1';If Oho123=1 Then Edit2.Text:='2';If Oho123=2 Then Edit2.Text
:='3';If Oho123=3 Then Edit2.Text:='4';If Oho123=2 Then Oho123:=3;If Oho123=1 Then
Oho123:=2;If Oho123=0 Then Oho123:=1;End;Shape2.Left:=Shape2.Left+X2;If Shape2.Left
>Form1.Width-200 Then X2:=0;If Edit3.Text=''Then If Shape3.Left>=Shape5.Left Then
Begin If Oho123=0 Then Edit3.Text:='1';If Oho123=1 Then Edit3.Text:='2';If Oho123
=2 Then Edit3.Text:='3';If Oho123=3 Then Edit3.Text:='4';If Oho123=2 Then Oho123:=
3;If Oho123=1 Then Oho123:=2;If Oho123=0 Then Oho123:=1;End;Shape3.Left:=Shape3.Left
+X3;If Shape3.Left>Form1.Width-200 Then X3:=0;If Edit4.Text=''Then If Shape4.Left
>=Shape5.Left Then Begin If Oho123=0 Then Edit4.Text:='1';If Oho123=1 Then Edit4.
Text:='2';If Oho123=2 Then Edit4.Text:='3';If Oho123=3 Then Edit4.Text:='4';If Oho123
=2 Then Oho123:=3;If Oho123=1 Then Oho123:=2;If Oho123=0 Then Oho123:=1;End;Shape4
.Left:=Shape4.Left+X4;If Shape4.Left>Form1.Width-200 Then X4:=0;End;
0

Co to jest te "oho123" ? i czemu to nie działa ... Nie rozumiem :/

0
as3110 napisał(a):

Co to jest te "oho123" ? i czemu to nie działa ... Nie rozumiem :/

Nie działa bo tak jak mówiłem potrzebujesz jeszcze paru zmian.
A oho123 to ja, tylko że nie mogłem dać takiego nicka jak mam na forum.
(Btw. już sobie wyobrażam jak on wkleja ten timer lols)

0

No to co mam wstawić w miejsce tego ? (widzisz po tym jak to napisałem jaka jest moja wiedza z Delphi - taki nauczyciel - więc wytłumacz mi tak żebym zrozumiał ...)

0
as3110 napisał(a):

No to co mam wstawić w miejsce tego ?

Kod który sam wymyślisz.

(widzisz po tym jak to napisałem jaka jest moja wiedza z Delphi - taki nauczyciel - więc wytłumacz mi tak żebym zrozumiał ...)

No właśnie widzę jak napisałeś i dlatego naśmiewam się z ciebie, więc odeślę teraz ciebie do googla żebyś się nauczył: www.google.pl
My tutaj nie piszemy kodu za leniów i nierobów, skoro nie umiesz to się naucz. Albo idź to działu Praca tam za godziwe wynagrodzenie tobie pomogą.

0

"Kod który sam wymyślisz." - to właśnie tylko tego mi trzeba. Sam tego nie wymyślę, wczoraj męczyłem się pół dnia, ale to co wiem mi nie wystarcza żebym tu coś wymyślił. A nauczyć się nie nauczę w dwa dni. Zresztą ja chcę tylko wiedzieć, czy da się tą kolejność wyskakiwania liczb zrobić z funkcją warunkową a jak tak to w jaki sposób.

0
as3110 napisał(a):

"Kod który sam wymyślisz." - to właśnie tylko tego mi trzeba. Sam tego nie wymyślę, wczoraj męczyłem się pół dnia, ale to co wiem mi nie wystarcza żebym tu coś wymyślił. A nauczyć się nie nauczę w dwa dni. Zresztą ja chcę tylko wiedzieć, czy da się tą kolejność wyskakiwania liczb zrobić z funkcją warunkową a jak tak to w jaki sposób.

Skoro się nie nauczysz to możesz iść do działu praca, to nie mój problem jak gospodarujesz swoim czasem.
Nie ma czegoś takiego jak 'funkcja warunkowa'.
Generalny sposób rozwiązania tego problemu jest w kodzie który pokazałem, gdybyś miał formater kodu (bo zależy mi na tym abyś nauczył się formatować kod) to nie miał byś żadnych problemów ze zrozumieniem go. Ale raz jeszcze, to nie mój problem że nie formatujesz kodu czym naraziłeś się. Wszystko co miałem ci do dania dałem ci, jeżeli nadal nie rozumiesz to szukaj w googlach.

0

Do zamknięcia, zrobiłem ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1