email() w PHP

0

Witam serdecznie!

Po raz pierwszy używam PHP. Napisałem stronkę z prostym formularzem (wstawiłem tam guziczek typu "submit")

 
<form action="contact.php"></form>

Potem napisałem plik contact.php (cały jego tekst)

 
<?php
   $to = '[email protected]';
   $subject = 'test formularza';
   $message = 'To jest email wysłany ze strony :-)';

   mail($to, $subject, $message));
?>

Problem jest taki: pliki .html i .php są połączone (kliknięcie na przycisk "wyślij" na .html otwiera plik contact.php), ale wyświetla jego treść w przeglądarce, zamiast wysyłać email :-(

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

Pozdrawiam

0

Problemem jest brak serwera z obsługą PHP, może mi się dostanie (bo nie wiem jaki stosunek do niego mają na tym forum, ale na innym mi się za to dostało O.o) ale na początek zainstaluj sobie Xampp'a, po prostu go zainstaluj i włącz, a pliki wrzucaj do folderu htdocs, od teraz będziesz mógł wchodzić na swoją stronę wpisując localhost w przeglądarkę.

PS. Tam masz też MySQL i tym podobne od razy zainstalowane, więc na początek nic nie musisz robić. Uważaj tylko żeby nie podawać nikomu swojego adresu IP póki tego nie zabezpieczysz, dawno temu tym sposobem mój najgorszy sekret wyszedł na światło dzienne(oglądałem Naruto :/)

0

WIELKIE DZIĘKI!!!

Zabieram się do instalacji :-)

Pozdrawiam

0

Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedz.

Mam już prawidłowo zainstalowany XAMPP i pliki .html oraz .php w folderze htdocs. Po uruchomieniu localhost wyświetla mi się następujący komunikat

<quote> Warning: mail() [function.mail]: SMTP server response: 553 We do not relay without RFC2554 authentication. in C:\xampp\htdocs\index.php on line 10<quote>

plik .php to:

<?php

//dane z formularza
$from = '[email protected]';
$to = '[email protected]';
$subject = 'test formularza';
$message = 'To jest email wysłany ze strony :-)';
$headers = 'From: [email protected] <[email protected]>\r\n' . 'MIME-Version: 1.0' . '\r\n' . 'Content-type: text/html; charset=UTF-8' . '\r\n'; 

mail($to, $subject, $message, $headers);

?>
 

Co ja mam zrobić?

Z góry wielkie dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1