Problem z programem z pętlami.

0

Witam,
Jest początkującym programistą uczącym się C++, uczęszczam na pewne warsztaty i jako zadanie domowe mamy napisać pewien program (tresci nie będę przytaczał). Do tego programu możemy uzyc takich komend jak while, for, if i else. Niestety mam problem z pętlą w pętli, a mianowicie kiedy zrobie to samo przez if-a to wszystko działa OK lecz jeśli zastąpie if-a dwoma pętlami while w nnej pętli while to po wpisaniu drugiej zmiennej nie moge wprowadzić kolejnych liczb. Tak jakby program coś robił albo nie czytał klawaitury... Czy moze mi ktos pomóc? Niżej załączam kodw c++:

Z while w while (nie działa):


```cpp
#include <iostream>
#include <cstdio>
using namespace std;
int n, w, s,k,ost;
int main ()
{
cin>>n;
k=1;
ost=0;
while (n>=k)
	{cin>>w;
	while (w<ost)
		{s=ost-w;
		}
	while (w>ost)
		{s=0;
		}
	ost=w;
	k++;
	}
cout<<s;
getchar ();
cin.ignore ();
return 0;
}

Z if (działa):


#include <iostream>

#include <cstdio>

using namespace std;

int n, w, s,k,ost;

int main ()

{

cin>>n;

k=1;

ost=0;

while (n>=k)

	{

	cin>>w;

	if (w!=ost)

		if (w<ost) s+=ost-w; else s=0;

	ost=w;

	k++;

	}

cout<<s;

getchar ();

cin.ignore ();

return 0;

}



PS. Czy jest jakas mozliwosc, aby sprawić, żeby program działał szybciej, poniewaz gdy wprowadzam kod do sprawdzarki z warsztatów za każdym razem wyskakuje błąd "timelimit" tj. przekroczono czas sprawdzania wyników itp.
0
while (w<ost)
                {s=ost-w;
                }

Kiedy wg ciebie ta pętla ma się skończyć jeżeli już się zaczęła?

Czy nie jest to przypadkiem próba realizacji określenia najdłuższego niemalejącego odcinka?

0

Tu też będzie błąd.

 while (w>ost)
                {
                   s=0;
                }

Dajmy że w=4 a ost=2, w takim przypadku program cały czas będzie wykonywał operacje s=0. Zresztą nie wiem co to za pomysł by zastąpić ifa pętlą.

0

Już wszystko rozumiem, po prostu błąd w moim rozumowaniu i rozumieniu pętli whle. Lecz tak czy siak mam problem, ponieważ ciągle okazuje się, że program wykonuje operacje za długo. Jeśli ktos chciałby mi pomóc to jutro wyśle mu na pw treść zadania i może razem spróbujemy coś zrobić.

3

Większość na PW przyjmuje tylko zamówienia odpłatne, jak chcesz pomocy za darmo to pisz na forum.

0

W takim razie prosiłbym o pomoc z zadaniem.

Kozik postanowił się odchudzić. Jest po n dniach diety i intensywnego treningu, jednak waga nie spadała mu
równomiernie, a czasem nawet (ku zdziwieniu Kozika) zwiększała się.
Kozik codziennie zapisywał swoją wagę i teraz chce się pochwalić kolegom, więc wybierze taki fragment
swojego dzienniczka, w którym schudł najbardziej. Znajdź ten fragment i policz ile w nim schudł (czyli oblicz
maksymalny spadek wagi Kozika).

Wejście
W pierwszym wierszu wejścia znajduje się jedna liczba całkowita n (1 <= n <= 10^6). W drugim wierszu wejścia
n liczb całkowitych wk oznaczających wagę Kozika w k - tym dniu diety (1 <= w <= 10^9).

Wyjście
W pierwszym i jedynym wierszu wyjścia maksymalny spadek wagi Kozika.

Przykład
Dla danych wejściowych:

5
6 7 5 4 2

Poprawnym wynikiem jest:

5

Jak na razie mój kod wygląda tak:

#include <iostream>
#include <cstdio>
using namespace std;
int n, w, s,k,ost;
int main ()
{
cin>>n;
k=1;
ost=0;
while (n>=k)
{
cin>>w;
if (w<=ost) s+=ost-w;
if (w>=ost) s=0;
ost=w;
k++;
}
cout<<s;
getchar ();
cin.ignore ();
return 0;
}

Niestety wynik sprawdzarki to "timelimit" czyli przekroczono maksymalny czas sprawdzania poprawności wyników itp. Jeśli ktoś mógłby pomóc to serdecznie dziękuję.

0

xxx,
nie zrozumiałem do końca zadania

0
#include <cstdio>

int main()
  {
   int n,s=0,p=0;
   scanf("%d",&n);
   while(n--)
     {
      int w;
      scanf("%d",&w);
      if(p<w) p=w;
      int d=p-w;
      if(s<d) s=d;
     }
   printf("%d\n",s);
   fflush(stdin);
   getchar();
   return 0;
  }

Pamiętaj lepiej używaj printf() i scanf() na tamtym serwerze, bo szybciej działają.

0
_13th_Dragon napisał(a):
#include <cstdio>

int main()
  {
   int n,s=0,p=0;
   scanf("%d",&n);
   while(n--)
     {
      int w;
      scanf("%d",&w);
      if(p<w) p=w;
      int d=p-w;
      if(s<d) s=d;
     }
   printf("%d\n",s);
   fflush(stdin);
   getchar();
   return 0;
  }

Pamiętaj lepiej używaj printf() i scanf() na tamtym serwerze, bo szybciej działają.

Wszystko ładnie tylko nie rozumiem co oznacza warunek w while tj. (n--). Na moje myślenie oznacza to, że warunkiem jest zmniejszanie liczby dni o 1...

0

while tj. (n--) //z każdą iteracją zwraca n i zmniejsza wartość n o 1 dopóki n != 0 (tylko bez porównywania)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1