void i case c++

0

Mam do napisania program w c++ zawierający 2 funkcje void i menu zrobione przez case, i nie wiem jak się zabrać za tą drugą część. Ktoś wie w jakim miejscu wstawić ten case żeby pasowało do funkcji void i jak to w ogóle zrobić?

#include<iostream>
#include<conio.h>

using namespace std;

void fOdejmowanie(int Wart1, int Wart2)

   {
   int wynik = Wart1 - Wart2;  
    cout<<Wart1<<"-"<<Wart2<<"="<<wynik<<endl;
   }

void fPetla(int Wart1, int Wart2)
{
if (Wart1>Wart2)
{
cout<<"Pierwsza wartosc wieksza"<<endl;
}
else
{
cout<<"Druga wartosc wieksza"<<endl;
}
}

   int main ()
   {
   
   int liczba1, liczba2;
   cout<< "podaj liczbe 1"<<endl;
   cin>> liczba1;
   cout<< " podaj liczbe 2"<<endl;
   cin>> liczba2;
   
   if (liczba1>liczba2)
   {
    fOdejmowanie(liczba1, liczba2);
   }
   else
   {cout<<"spadaj"<<endl;}
   
   getch();
   return 0;
   }
0

Formatuj kod.
Nie używaj getch() z conio.h. ( lepiej cin.ignore(); cin.get();)
Na co Ci te f przed nazwą, tej konwencji się chyba już zaniechało w czasach, gdy mamy w miarę inteligentne środowiska do pisania kodu.
Dlaczego funkcja porównująca nazywa się Petla?
Czemu nie pozwalasz odjąć od mniejszej liczby większej? Swego czasu mądre głowy uradziły, że jest coś takiego jak liczby ujemne.

A case? Każ użytkownikowi wybrać, co chce robić.
Jeśli poda 1 to dodaj te liczby, które wporwadził, jeśli poda 2, to sprawdź która jest większa.

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Warunek-wielokrotnego-wyboru-switch-case/17

0
WestEast napisał(a):

... zawierający 2 funkcje void i menu ...
Jak zrobisz działającą tą pierwszą funkcję to resztę napiszę ci za darmo.

0
Jadeszek napisał(a):

Formatuj kod.
Nie używaj getch() z conio.h. ( lepiej cin.ignore(); cin.get();)
Na co Ci te f przed nazwą, tej konwencji się chyba już zaniechało w czasach, gdy mamy w miarę inteligentne środowiska do pisania kodu.
Dlaczego funkcja porównująca nazywa się Petla?
Czemu nie pozwalasz odjąć od mniejszej liczby większej? Swego czasu mądre głowy uradziły, że jest coś takiego jak liczby ujemne.

A case? Każ użytkownikowi wybrać, co chce robić.
Jeśli poda 1 to dodaj te liczby, które wporwadził, jeśli poda 2, to sprawdź która jest większa.

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Warunek-wielokrotnego-wyboru-switch-case/17

Tak nam mówił nauczyciel, więc jak coś to nie mój pomysł. Więc case mam wstawić w części głównej, zastępując to co jest do tej pory po "int main()"?

0
Jadeszek napisał(a):

Nie używaj getch() z conio.h. ( lepiej cin.ignore(); cin.get();)

Czemu ?

0

@_13th_Dragon

 
#include <iostream>
using namespace std;
int main(void)
{
    cout << "foo" << endl;
    cin.ignore();
    cout << "foo" << endl;
    cin.ignore();
    cout << "foo" << endl;
    cin.ignore();
    cout << "kuniec" << endl;
    return 0;
}

Mnie to działa, tak jak przy użyciu getch(), więc chyba wystarczy samo cin.ignore() ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1