Zadanie utwórz klasę implementując interfejs.

0

Dla was to pewnie proste zadanie, zrobiłem zadanie nr 2, pytanie czy dobrze, jeśli nie co należy poprawić? Najpierw muszę zrobić dobrze zadanie nr 2, aby przejść do zadania nr 3.
Treść:
2. Napisz klasę Person (osoba), która będzie reprezentowała pojedynczą osobę. Klasa powinna zawierać metody zwracające imię osoby oraz jej nazwisko. Dane te powinny być inicjalizowane w konstruktorze podczas tworzenia obiektu. Klasa powinna implementować następujący interfejs:
public interface IPerson {
String FirstName();
String LastName();
}

  1. Napisz klasę Employer (pracodawca), która będzie reprezentowała pracodawcę. Klasa ta
    powinna dziedziczyć po klasie Person a dodatkowo zawierać metodę zwracającą nazwę firmy. Klasa
    powinna implementować interfejs:
    public interface IEmployer {
    String Company();
    }

Klasa Person:

public class Person implements IPerson  {
	String imie;
	String nazwisko;
	
	public Person(String imie, String nazwisko){
		this.imie = imie;
		this.nazwisko = nazwisko;
	}
	
	public String FirstName(){
		return imie;
	}
	
	public String LastName(){
		return nazwisko;
	}
}

Interfejs

public interface IPerson {
	String FirstName();
	String LastName();

}

public class TestPerson {
	public static void main(String[] args){
		Person p = new Person("Jan", "Nowak");
		System.out.println("Dane osobowe: "+p.FirstName()+" "+p.LastName());
		
		//tworzymy pracodawce 
		Employer employer = new Employer("Bill", "Gates","Microsoft");
		System.out.println("Dane pracodawcy: "+employer.imie+ " "+employer.nazwaFirmy + "\nNazwa firmy: "+employer.nazwaFirmy);
	}

}

Klasa Employer

public class Employer extends Person implements IEmployer   {
	String nazwaFirmy;
	
	public Employer(String imie, String nazwisko, String nazwaFirmy){
		super(imie, nazwisko);
		this.nazwaFirmy = nazwaFirmy;
	}
	
	public String Company(){
		return nazwaFirmy;
	}

}
Interfejs
```java
public interface IEmployer {
	String Company();

}


 

Wszystko działa, pytanie czy jest dobrze?

0

Wg mnie jest ok

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1