Kolory w Pascalu.

0

Witam.
Potrzebuje wszystkich kolorów jakie wystepuja w pascalu.. Nie chodzi mi o te o 0-15 tylko pozostałe.. Wszystkie odcienie..:)

0

No i jak tu nie napisać czegoś takiego:

RGB(0,0,0)
RGB(1,0,0)
RGB(2,0,0)
RGB(3,0,0)
RGB(4,0,0)
RGB(5,0,0)
RGB(6,0,0)
RGB(7,0,0)
RGB(8,0,0)
RGB(9,0,0)
RGB(10,0,0)
RGB(11,0,0)
RGB(12,0,0)
RGB(13,0,0)
RGB(14,0,0)
RGB(15,0,0)
RGB(16,0,0)
RGB(17,0,0)
RGB(18,0,0)
RGB(19,0,0)
RGB(20,0,0)
RGB(21,0,0)
RGB(22,0,0)
RGB(23,0,0)
RGB(24,0,0)
RGB(25,0,0)
RGB(26,0,0)
RGB(27,0,0)
RGB(28,0,0)
RGB(29,0,0)
RGB(30,0,0)
RGB(31,0,0)
RGB(32,0,0)
RGB(33,0,0)
RGB(34,0,0)
RGB(35,0,0)
RGB(36,0,0)
RGB(37,0,0)
RGB(38,0,0)
RGB(39,0,0)
RGB(40,0,0)
RGB(41,0,0)
RGB(42,0,0)
RGB(43,0,0)
RGB(44,0,0)
RGB(45,0,0)
RGB(46,0,0)
RGB(47,0,0)
RGB(48,0,0)
RGB(49,0,0)
RGB(50,0,0)
RGB(51,0,0)
RGB(52,0,0)
RGB(53,0,0)
RGB(54,0,0)
RGB(55,0,0)
RGB(56,0,0)
RGB(57,0,0)
RGB(58,0,0)
RGB(59,0,0)
RGB(60,0,0)
RGB(61,0,0)
RGB(62,0,0)
RGB(63,0,0)
RGB(64,0,0)
RGB(65,0,0)
RGB(66,0,0)
RGB(67,0,0)
RGB(68,0,0)
RGB(69,0,0)
RGB(70,0,0)
RGB(71,0,0)
RGB(72,0,0)
RGB(73,0,0)
RGB(74,0,0)
RGB(75,0,0)
RGB(76,0,0)
RGB(77,0,0)
RGB(78,0,0)
RGB(79,0,0)
RGB(80,0,0)
RGB(81,0,0)
RGB(82,0,0)
RGB(83,0,0)
RGB(84,0,0)
RGB(85,0,0)
RGB(86,0,0)
RGB(87,0,0)
RGB(88,0,0)
RGB(89,0,0)
RGB(90,0,0)
RGB(91,0,0)
RGB(92,0,0)
RGB(93,0,0)
RGB(94,0,0)
RGB(95,0,0)
RGB(96,0,0)
RGB(97,0,0)
RGB(98,0,0)
RGB(99,0,0)
RGB(100,0,0)
RGB(101,0,0)
RGB(102,0,0)
RGB(103,0,0)
RGB(104,0,0)
RGB(105,0,0)
RGB(106,0,0)
RGB(107,0,0)
RGB(108,0,0)
RGB(109,0,0)
RGB(110,0,0)
RGB(111,0,0)
RGB(112,0,0)
RGB(113,0,0)
RGB(114,0,0)
RGB(115,0,0)
RGB(116,0,0)
RGB(117,0,0)
RGB(118,0,0)
RGB(119,0,0)
RGB(120,0,0)
RGB(121,0,0)
RGB(122,0,0)
RGB(123,0,0)
RGB(124,0,0)
RGB(125,0,0)
RGB(126,0,0)
RGB(127,0,0)
RGB(128,0,0)
RGB(129,0,0)
RGB(130,0,0)
RGB(131,0,0)
RGB(132,0,0)
RGB(133,0,0)
RGB(134,0,0)
RGB(135,0,0)
RGB(136,0,0)
RGB(137,0,0)
RGB(138,0,0)
RGB(139,0,0)
RGB(140,0,0)
RGB(141,0,0)
RGB(142,0,0)
RGB(143,0,0)
RGB(144,0,0)
RGB(145,0,0)
RGB(146,0,0)
RGB(147,0,0)
RGB(148,0,0)
RGB(149,0,0)
RGB(150,0,0)
RGB(151,0,0)
RGB(152,0,0)
RGB(153,0,0)
RGB(154,0,0)
RGB(155,0,0)
RGB(156,0,0)
RGB(157,0,0)
RGB(158,0,0)
RGB(159,0,0)
RGB(160,0,0)
RGB(161,0,0)
RGB(162,0,0)
RGB(163,0,0)
RGB(164,0,0)
RGB(165,0,0)
RGB(166,0,0)
RGB(167,0,0)
RGB(168,0,0)
RGB(169,0,0)
RGB(170,0,0)
RGB(171,0,0)
RGB(172,0,0)
RGB(173,0,0)
RGB(174,0,0)
RGB(175,0,0)
RGB(176,0,0)
RGB(177,0,0)
RGB(178,0,0)
RGB(179,0,0)
RGB(180,0,0)
RGB(181,0,0)
RGB(182,0,0)
RGB(183,0,0)
RGB(184,0,0)
RGB(185,0,0)
RGB(186,0,0)
RGB(187,0,0)
RGB(188,0,0)
RGB(189,0,0)
RGB(190,0,0)
RGB(191,0,0)
RGB(192,0,0)
RGB(193,0,0)
RGB(194,0,0)
RGB(195,0,0)
RGB(196,0,0)
RGB(197,0,0)
RGB(198,0,0)
RGB(199,0,0)
RGB(200,0,0)
RGB(201,0,0)
RGB(202,0,0)
RGB(203,0,0)
RGB(204,0,0)
RGB(205,0,0)
RGB(206,0,0)
RGB(207,0,0)
RGB(208,0,0)
RGB(209,0,0)
RGB(210,0,0)
RGB(211,0,0)
RGB(212,0,0)
RGB(213,0,0)
RGB(214,0,0)
RGB(215,0,0)
RGB(216,0,0)
RGB(217,0,0)
RGB(218,0,0)
RGB(219,0,0)
RGB(220,0,0)
RGB(221,0,0)
RGB(222,0,0)
RGB(223,0,0)
RGB(224,0,0)
RGB(225,0,0)
RGB(226,0,0)
RGB(227,0,0)
RGB(228,0,0)
RGB(229,0,0)
RGB(230,0,0)
RGB(231,0,0)
RGB(232,0,0)
RGB(233,0,0)
RGB(234,0,0)
RGB(235,0,0)
RGB(236,0,0)
RGB(237,0,0)
RGB(238,0,0)
RGB(239,0,0)
RGB(240,0,0)
RGB(241,0,0)
RGB(242,0,0)
RGB(243,0,0)
RGB(244,0,0)
RGB(245,0,0)
RGB(246,0,0)
RGB(247,0,0)
RGB(248,0,0)
RGB(249,0,0)
RGB(250,0,0)
RGB(251,0,0)
RGB(252,0,0)
RGB(253,0,0)
RGB(254,0,0)
RGB(255,0,0)

(dla wszystkich kolorów wyszłoby ~256 megabajtów, więc sobie darowałem i wrzuciłem "tylko" to :])
Bardziej poważnie: konsola czy tryb graficzny?

0

Siemka. już pół roku minęło, ale mogę się podzielić tym, co sam wymyśliłem. Kolorków w Pascalu w trybie graficznym jest 256, a nie te miliony. Mnie w kompilatorze ani funkcja RGB ani RGBcolor w module Graph nie istnieje, więc myślę, że to co napiszę może się przydać. Najpierw napisałem programik, który rysuje kolorki na ekranie:

//program l;
uses crt,graph;
var s,t,x,i:integer;
a:char;
begin
clrscr;
detectgraph(s,t);
initgraph(s,t,'c:');
for i:=1 to 15 do putpixel((20i-20) mod 160+10,20((i-1) div 8)+10,i);
for i:=16 to 31 do putpixel(20*(i-13),50,i);
for i:=32 to 2400 do putpixel(20*((i-32) mod 24+3),20*((i-32) div 24)+70,i);
readln;
closegraph
end.//

no i teraz jeśli miałbyś ochotę zamienić sobie rgb na ten numerek (w dużym przybliżeniu) to mam taką funckję:

// function fenokolor(e1,e2,e3:integer):integer; {uwaga - ew2 to niebieski, a ew3 zielony}
var r,g,b,o,k,j,s:integer; {r,g,b - czerwony, zielony, niebieski; o-odcień, k-kontrast, j-jasność}
r1,g1,b1:real;
begin
if e1<0 then r:=0 else if e1>255 then r:=255 else r:=e1; {sprowadza do przedziału 0-255}
if e2<0 then b:=0 else if e2>255 then b:=255 else b:=e2;
if e3<0 then g:=0 else if e3>255 then g:=255 else g:=e3;
j:=2-(max(max(r,g),b) div 86); {jasność}
s:=min(min(r,g),b);
k:=2-((max(max(r,g),b)-s) div 86);
r:=r-s; {barwy zredukowane}
g:=g-s;
b:=b-s;
s:=r+g+b;
if s=0 then fenokolor:=7 else {nie uwzględnia odcieni szarości, można to doimplementować samemu prosto}
begin
r1:=r/s;
g1:=g/s;
b1:=b/s;
if r1=0 then o:=15+round(8b1); {dla czystego czerwonego/ zielonego/nieb nie będzie się dokładnie zgadzało}
if g1=0 then o:=round(8
r1);
if b1=0 then o:=7+round(8g1);
fenokolor:=33+o+24
k+72*j {łatwe do zrozumienia gdy odpali się poprzedni program}
end
end;//

Na pewno o wiele prościej i dokładniej będzie mając format koloru jako HSV. Nazwy zmiennych są uwarunkowane historycznie ;P Mam nadzieję, że pomogłem.

0

Perełka?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1