Szeregowanie liczb w delphi

0

Chciałbym się dowiedzieć jak trzeba uszeregować np. malejąco liczby wczytane do jednowymiarowej tablicy w delphi i wyświetlić je na ekranie? Chciałbym też sprawdzić czy są w danym ciągu elementy powtarzające się?

0
gosmi napisał(a)

jak trzeba uszeregować np. malejąco liczby wczytane do jednowymiarowej tablicy

To uszeregowanie po ludzku nazywa się sortowaniem i jest na to kilkanaście sposobów; Więcej dowiesz się pod tym linkiem; Osobiście polecam sortowanie bąbelkowe, ponieważ jest chyba najprostsze w zrozumieniu i implementacji;

Jeśli chodzi o powtarzalność konkretnych liczb to także możesz to wykonać na wiele sposobów; Najprościej to utwórz sobie macierz i wrzucaj do niej kolejne liczby, a jak już dana liczba występuje to oznacz ją jakąś flagą; Na końcu wyłoń tylko te oznaczone i gotowe;

gosmi napisał(a)

jak trzeba [...] wyświetlić je na ekranie?

Bez przesady... Nikt tutaj nie będzie Ci tłumaczył podstaw; To w jaki sposób wykonuje się takie operacje na macierzach masz opisane w każdym kursie programowania w delphi (także tym znajdującym się w tym serwisie);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1