Dlaczego nie można odwołać się do zmiennej globalnej?(metoda static)

0

Witam,

Dlaczego kiedy mamy taki kod:

 internal class Licz
    {
        public int wartosc = 10;

        static void Dodaj(int liczba)
        {
            wartosc += liczba;
        }
        static void Main(string[] args)
        {
        }
    }

Nie można odwołać się do zmiennej wartość? (chyba, że można?)
Dopiero po usunięciu modyfikatora dostępu do metody static uzyskujemy dostęp do globalnej wartość?

1

To nie jest żadna wartość globalna (bo w C# czegoś takiego nie ma), tylko zwykłe pole klasy. Albo zrób to pole statycznym albo metodę Dodaj zrób zwykłym składnikiem klasy i stwórz jej instancję w Main.

0

"metodę Dodaj zrób zwykłym składnikiem klasy i stwórz jej instancję w Main. ", a w jaki sposób można to zrobić?

0
Sumek napisał(a)

a w jaki sposób można to zrobić?

Przeczytając np. ten kurs;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1