Przesiadka z konsoli w c++

2012-05-01 12:15
0

Witam, chcialbym sie zapytac jaka bilbioteke polecacie do tworzenia programow z interfejsem graficznym(czyli okienka, buttony itd) w c++. Uczyc sie winapi czy moze jakas biblioteka?

Będziesz tęsknił za konsolą, a GUI doprowadzi cię do mega-frustracji. Chyba że FLTK... - White_Rabbit 2012-05-04 17:10

Pozostało 580 znaków

2012-05-01 12:30
1

Ja polecam Qt.

Pozostało 580 znaków

2012-05-01 13:49
0

Bibliotek masz sporo:

  • GTKmm - mój wybór, wyciągnięte z Gimp'a
  • Qt - należy do Nokii
  • wxWidgets
  • Tk
  • FLTK

Wybór zależy od osobistych preferencji oraz od tego jak tłustą bibliotekę chcesz mieć.

Pozostało 580 znaków

2012-05-01 13:54
0

polecam przesiąść się na C# i w visual studio się pobawić.
a jak koniecznie C++ to Borland C++ Builder


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░
edytowany 1x, ostatnio: krwq, 2012-05-01 13:54
ja bym buildera nikomu nie polecał - no_solution_found 2012-05-01 15:12
od C++ buildera wolę delphi, bo jest bardziej ozbudowany, ale c++ builder wg. mnie jest ok. jeśli ktoś nigdy nie miał styczności z pascalem. - krwq 2012-05-01 20:00
a wg mnie sam edytor tam woła o pomstę do niebia, jak już coś polecać, to Qt albo Visual Studio a nie uczyć się na builderze czy devcpp :P - no_solution_found 2012-05-01 22:54
zgadzam się z przedmówcą , nie wiem jak w pond pingwinem bo za dużo tu nie napisałem a jeśli już to tylko na konsole ale dla windows najlepiej VisualStudio ( wersje express można sobie za free ściągnąć od MS, instalka to około 700 mb ) ewentualnie Qt Creator - zakładając że mówimy o windows a nie Linux ;) jeśli studiujesz to pamiętam że były kiedyś programy na uczelniach pozwalające dostać licencje na pełne VS proponuje się zakręcić :) - przemek_l 2012-05-03 07:09
na konsole to tylko gcc :P - krwq 2012-05-03 08:51

Pozostało 580 znaków

2012-05-01 13:56
0

Witam,

( mój pierwszy post mam nadzieje że będzie więcej :) )
Skoro temat QT został poruszony to mam takie pytanie, jak wygląda sytuacja z QT na rynku komercyjnym ? Niby Nokia ma spore problemy finansowe itd. wiec czy opłaca się w to brnąć ( bawię się tą biblioteką już 4 miesiąc, bardzo mi się podoba ), cały czas naiwnie liczę na zdobycie jakiegoś komercyjnego doświadczenia z nią związanego.
Ostatnie lata spędziłem jako na stanowiskach programisty C++ a odkrycie tej biblioteki było dla mnie zbawienne ;) nigdy wcześniej tak szybko nie udawało mi się tworzyć aplikacji.

Więc pytanie jak się ma stabilność tej biblioteki na rynku ?
( mam nadzieje ze we właściwym miejscu pytam :) jak nie to przepraszam)


"Jeżeli chcesz odkryć coś ważnego, pracuj tylko nad pytaniami, z których można wyprowadzić przewidywania eksperymentalne." Richard Feynman
"Ostatnie lata spędziłem jako na stanowiskach programisty C++ a odkrycie tej biblioteki było dla mnie zbawienne nigdy wcześniej tak szybko nie udawało mi się tworzyć aplikacji." to co tam właściwie robiłeś jako programista? - Szinek 2012-05-01 16:35
Moja praca wszędzie ograniczała się do tworzenia różnych wewnętrznych mechanizmów (jeśli o to ci chodzi ) nie miałem okazji zawodowo tworzyć front end`u do żadnego z projektów w których byłem :) a jeśli już to były to zmiany w już istniejącym front end i to raczej kosmetyczne ja bardziej od grzebania w bebechach jestem :D. Przez ostatnie lata sporo się przewinęło , Engine 3D, GIS , POS , EFT ostatnio OCR. Moje pytanie odnośnie QT wciąż pozostaje :). - przemek_l 2012-05-02 00:28
Uprzedzając od razu pytanie o DirectX/OpenGl, proszę mnie o to nie pytać z tematem rynku gier zerwałem 7 lat temu i do niego nie wracam , wole budzić się obok swojej kobiety niż w biurze po kolejnej nieprzespanej nocy bo projekt jest źle zarządzany, nie wiem jak teraz wygląda sytuacja w tej branży ale mi zostały po niej nie przyjemne wspomnienia ;] - przemek_l 2012-05-02 00:43

Pozostało 580 znaków

2012-05-04 16:36
ZiomZiom
0

Z konsoli nie ma co się przesiadać, tworzenie UI jest dziecinnie proste. Jednak lepiej bedzie w c# + Windows Forms Application - zobacz sobie na youtube jakie to proste. Polecam c# bo bedziesz miał kolejny porzadny język, a c++/cli jest failem(szkoda się go uczyc) i nawet nie ma intellisense w visualu. Ewentualnie jak chcesz coś bardziej multiplatformowego to qt.

ma intelisense w VS 2008. - Azarien 2012-05-04 17:45

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0