Krzyzówka w trybie graficznym

0

Witam.. Potrzebuje zrobić krzyżówkę w Free Pascalu w trybie graficzny, taka na moim poziomie..

Z góry dzięki za pomoc :)

0

Potrafisz postawić piksel w trybie graficznym?

0

to jak nie piksele, to linei chociaz. ...

0

A ty rozumiesz?

4

Ja uczyłem się programowania z książek i tutoriali z neta. Nie zadawałem głupich pytań na forach (zresztą byłoby ciężko, bo modemowy Internet na godziny jest dość drogi) i dobrze na tym wyszedłem. Polecam samodzielność.

Względnie, jeśli już coś napiszesz, to możesz wkleić tutaj i dostać pomocne uwagi co do kodu.

0

Opisz dokładnie co to ma być za krzyżówka.

0

-narysuj ładne kratki,
-w miejsce kratek wstaw textBoxy,
-niech w textBoxy wpisują literki/odpowiedzi,
-buttonkiem sprawdzaj czy prawidłowe.

0

http://haker.com.pl/threads/21467-Kurs-Pascal-dla-początkujących-by-0DFh

0

Pytania i odp sam sobie ułożę..

Sądzisz że dasz sobię radę? Jesteś pewien? Skoro sądzisz że po tym jak na forum poprosisz żeby napisali to napiszą, to ja wątpię czy ty jesteś sam w stanie pytania ułożyć. (no, chyba że poprosisz @0DFh on ostatnio gotowce daje [zaspamuj mu priv]).

0

Ja za to jestem ciekaw skąd się wzięła ksywka ProProgrammer... Przecież patrząc na posty to nawet NoobProgrammer nie jest :D

Masz OpenSource krzyżówkę w Qt: http://people.csail.mit.edu/jasonkb/quackle/#download
We Free Pascalu możesz zrobić krzyżówkę analogicznie do tej. Nawet masz bindy Qt dla Free Pascala - http://wiki.freepascal.org/FPC_and_Qt
Możesz oczywiście nie wybrzydzać i użyć Lazarusa bez Qt, ale i tak sądzę, że daleka droga przed Tobą, zanim napiszesz tego typu aplikację samodzielnie...

0

No właśnie. Jego nick mnie rozłożył na łopatki. Leżę i kulam się ze śmiechu. On przypomina script kiddies, którzy po wejściu na jakieś forum "hakierskie" ściągną jakiś program np. do ataków typu DDoS i potem dają sobie nicki w stylu "Master of hackers".

0

może zacznij od czegoś łatwiejszego bo tu zaczną się potężne schody
w najłatwiejszej formie ponumeruj pola i za każdym razem pytaj które pole i jaka literka
w najtrudniejszej naucz się obsługiwać mysz i tłumacz sobie pozycję kliknięcia myszy na pole

po co w ogóle się uczysz pascala? jak już to zacznij się uczyć delphi (/turbo delphi) i tam tak jak wspomniano wyklikaj sobie textboxy i buttony

0

O ile dobrze się domyślam to ma być program na zaliczenie? Jak tak to zapytaj się profesora czy może być w Delphi, tłumacząc mu, że Delphi to obiektowy Pascal.

0

Przykładowo dla krzyżówki "rzadkiej", weź zrób jakąś strukturę/klasę gdzie wpiszesz informacje o jednym haśle. W takiej strukturze możesz trzymać

  1. Pozycje pierwszej litery odpowiedzi (x,y)
  2. Orientacje (pozioma/pionowa)
  3. Pytanie
  4. Prawidłowa odpowiedź.
  5. Rozwiązane(prawda/fałsz)
    Później robisz listę takich struktur, jak chcesz 5 haseł robisz listę/tablicę 5 elementów i w każdym z nich jedno hasło.
    Jak chcesz to narysować to robisz pętle po tej tablicy i odpalasz metodę renderująca takie jedno hasło.

Renderować jedno hasło możesz w taki sposób (jeżeli traktujesz x,y jako pozycje których jednostką jest jedna kratka (cell):
ustawiasz
g = (x * cell.x, y*cell.y);
ustawiasz
d = (cell.x, 0) dla orientacji poziomej
lub
d = (0, cell.y) dla orientacji pionowej

i robisz petle dla i = od 0 do length(odpowiedź) - 1 w której:

  1. Rysujesz kwadrat w pozycji g oraz rozmiarze (cell.x, cell.y)
  2. wpisujesz w ten kwadrat i-tą literkę odpowiedzi jezeli hasło jest juz rozwiazane
  3. wykonujesz g+=d;

Zostaje ci wtedy jeszcze zastanowić sie jak pobrać dane od użytkownika.

7

Programowanie to nie obieranie ziemniaków. Tutaj trzeba czasem posiedzieć, zastanowić się, przespać się z problemem, itp Nie wszystko jest trywialne i czasem trzeba zrobić kilka podejść do danego tematu zanim zaskoczy. Jeśli chcesz oszczędzić sobie kłopotu na początku (bo summa summarum i tak w programowaniu najważniejsza jest samodzielność i najlepiej wyćwiczyć sobie zdolność dochodzenia samemu do rozwiązania problemu) to weź jakieś korki z programowania albo wybierz się na jakiś kurs. Ewentualnie może jakiś forumowicz pouczy cię przez Skype jak należy programować. Prowadzenie za rączkę na forum jest niewygodne zarówno dla prowadzącego jak i prowadzonego.

6

Nie programowałem nigdy krzyżówek, ale według mnie najpierw wypadałoby usiąść i zaprojektować taki program; Jest się nad czym zastanowić, bo można to wykonać na wiele sposobów;

Gdybym jednak musisał taką aplikację wykonać, zrobiłbym najpierw menu główne, w którym znalazłyby się rózne opcje (typu graj, ustawienia, losowanie zestawu pytań, pomoc, wyjście); Oprogramowałbym je tak, by po wyborze ich przechodziło się do odpowiednich modułów gry, czyli po prostu uruchamianie odpowiednich procedur; Jest do roboty przy tym trochę, więc aby osiągnąć ciekawy efekt (miły dla oka) trzeba przy tym posiedzieć;

Następnie po przygotowaniu wszystkich modułów czas oprogramować sam tryb gry (zrobiłbym to na końcu, bo przy tym jest najwięcej roboty); Trzeba przygotować zestaw procedur/funkcji do rysowania kratek, liter oraz dodatkowych informacji pobocznych; Samą planszę do wpisywania oparłbym na macierzy dwuwymiarowej; Z pliku wczytywałbym rozmiar takiej macierzy, blokował nieaktywne pola oraz ustawił wskaźnik aktualnie zaznaczonego pola; W ten sposób możnaby było poruszać się po planszy np. strzałkami, gdzie aktywne pole rysowane było by na inny kolor lub jego obramowanie było by grubsze; Do obsługi takiej macierzy napisałbym klasę, która nie dość, że przechowywała by informacje na temat pól krzyżówki, to jeszcze wyposażona była by w jej obsługę (klawisze strzałek zmieniały by pozycję wskaźnika na aktywne pole, po wciśnięciu litery ta wpisywana była by do odpowiedniego pola w macierzy i rysowana na ekranie); Znając parametry każdego pola krzyżówki każde pole w macierzy było by rekordem, które przechowywało by informacje na temat współrzędnych pola, aktywności, koloru, stylu linii oraz litery;

Później przygotowałbym pliki z pytaniami i odpowiedziami; Opracowałbym system wczytywania odpowiedzi i pytań do klasy oraz sprawdzania odpowiedzi po ich wpisaniu do pól krzyżowki; Można to łatwo zrobić na plikach INI, ale odpowiedni musiały by być szyfrowane, by uniemożliwić ich łatwy odczyt; Osobiście wybrałbym pliki amorficzne + szyfrowanie pytań i odpowiedzi; Ich obsługa będzie trochę trudniejsza, lecz bezpieczeństwo informacji w nich zawartych będzie znacznie większe;

Ogólnie rzecz biorąc można zrobić eleganckie cudo, które można będzie w prosty sposób unowocześniać o nowe zestawy pytań i odpowiedzi bez konieczności modyfikowania kodu programu; Uniwersalizm mechanizmów będzie bardzo wskazany;

Jednak aby taki efekt osiągnąć, trzeba zglębić wiele tajników programowania, przede wszystkim podstawy języka, których nie nauczysz się w dwa dni, ani w dwa miesiące; Im więcej będziesz wiedzieć, tym lepszy efekt uzyskasz;

Jak na razie nie sądzę, abyś choć menu do takiej aplikacji napisał, bo praktycznie sam nie umiesz napisać nic, bo nie znasz nawet podstaw języka, a co za tym idzie nie masz żadnych warunków do napisania takiej aplikacji;

Jedyne co można Tobie teraz polecić to zabranie się do solidnej nauki programowania, bo nikt za Ciebie nie będzie pisał takiego programu; Nie napisze się tego w godzinę (chyba, że jesteć faktycznie ProProgrammer, h4x1or i jeszcze Bóg wie kto), więc nikt nie zacznie tego robić za Ciebie; Choćby nie wiem ile gotowców w załącznikach się znalazło to i tak nie będziesz umiał tego wykorzystać w swoim programie;

Na forum pisze się z jakimś problemem, ktyrym nigdy nie może być problem z brakiem wiedzy z programowania; Nikt tutaj nie nauczy Cię kodować, stąd musisz zrobić coś sam; Jak napiszesz coś i nie będzie działać to teoretycznie zawsze ktoś pomoże rozwiązać problem; Ale najpierw coś piszesz, testujesz, sam próbujesz pokować ewentualne bugi, a jak nie dasz rady to dopiero pyta się na forum; Gdyby tak nie było, nie dostałbyś tyle minusów przy temacie; Polecam wziąć sobie te rady do serca, bo inaczej nigdy nie napiszesz tej krzyżówki; Chętnie pomogę, ale gotowca nie dam;

Takie jest moje skromne zdanie;


Poza tym tak przy okazji - masz błąd w swoim nick'u - bo programmer pisze się przez dwa m;

0

Gdyby @ProProgramer nie był tak leniwy i niesamodzielny, pokazując że coś na prawdę samodzielnie kombinował to może dostał by może ode mnie gotowca, ale napisanego w Delphi. Uważam, że lepiej taki program stworzyć w środowisku pod Windows, a nie babrać się w rysowanie pseudo kratek pod konsolą. Także jeżeli @ProProgramer upewnisz się u nauczyciela, że program może być stworzony w Delphi z użyciem VCL to pisz do mnie PW i za 50 PLN dostaniesz cały kod oraz exek po wpłacie na moje konto, którego dane podam Tobie na PW. Program wygląda tak jak poniżej. Wczytuje dane z prostych plików tekstowych, ale nie problem zrobić by były szyfrowane/spakowane i późnej odszyfrowane/rozpakowane (na przykład ZLibem, bo to naprościej zrobić). Dodatkowo można wybrać opcję rozwiązania krzyżówki przez program. Pisałem to kiedyś na wprawkę. Screen masz w postcie natomiast sam exek oraz przykładowy plik test.krz dodaję w archiwum dołaczonym do tego posta.

EDIT: dodam, że ostatnio spędzam trochę czasu w pracy i rzadziej siedzę na necie, więc jeżeli nie skontaktujesz się ze mną dzisiaj do północy to najwcześnej na spokojnie będę mógł odpisać Tobie lub w tyn temacie dopiero w środę po południu. Dodam jeszcze, że kod żródlowy powinien być super zrozumiały bo wyjątkowo zastosowałem w nim polskie nazewnictwo elementów takich jak stałe, zmienne, funckcje, procedury czy komponenty. A jeśli @ProProgramer nie odpowiada moja oferta albo musi to mieć koniecznie w FPC pod konsolą to zapraszam do działu Praca gdzie należy umieścić stosowne zapytanie o taki program, podając budżet jakim się dysponuje na jego opłacenie, bo gotowca za leni tutaj już raczej coraz rzadziej się pisze, szczególnie na zaliczenia.

242agia.jpg

1

Ten temat powinien się skończyć po pierwszych 2 postach, a mimo to ciągniecie go dalej. Gość nie ma pojęcia o podstawach i zamiast zająć się nauką to wypisuje farmazony na forum. Jakby chciał napisać to, co chce to by siedział i pisał, a nie p*******ł, że nie umie.
Są tutoriale, są książki - brakuje chęci to idziemy zajmować się szydełkowaniem, a nie programowaniem. Tak to jest, jak ktoś chce się zabrać, za coś o czym nie ma pojęcia, ale od całego świata wymaga nie wiadomo czego. Jeżeli tak bardzo potrzebuje tego programu, to dział praca jest niżej.

Jak dla mnie perłeki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1