Guzik do zamykania innej formy, Pomocy!

2012-04-26 13:25
0

Forma1 ma guzik tworzący formę2 oraz guzik zamykający formę2.
Forma2 ma guzik tworzący formę3.
Jak zrobić w formie3 guzik do zamykania formy2 ?? :(
Nie mam dostępu z formy3 do obiektu forma2 utworzonego w formie1 :(

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 13:46
1

To sobie ten dostęp daj? W konstruktorze na przykład?


Pozdro & poćwicz!

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 13:50
0

chętnie.. a jak?
forma2, jej konstruktor wywołany w formie1... i co? :/

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 13:53
1

Przecież chcesz zamknąć/schować formę2 z poziomu formy3, więc po co jakaś forma1 teraz do szczęścia potrzebna?


Pozdro & poćwicz!

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 14:01
1

Bo musisz zapisać sobie referencję tej przekazanej formy np. w konstruktorze i wtedy masz dostęp kiedy chcesz do wskazanej formy.


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 14:03
0

bo ogólnie to jest w grze i forma1 jest główna - tworzy forme2 czyli plansze. po wygranej forma2 wyrzuca okienko forma2 Wygrana! z guzikiem ok który ma zamykać formy2 i 3.
ktoś wie? jak z trzeciej zamknąć drugą utworzoną w pierwszej? pierwsza tworzy drugą więc ma do niej dostęp i może ją zamknąć ale trzecia nie ma :/

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 14:04
0

public partial class Form3 : Form
{

    public Form3()
    {
        InitializeComponent();
    }

    private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
    {
        this.Close();
    }

    private void button2_Click(object sender, EventArgs e)
    {
        //  zamknij2!!!!!!!;

    }
}

to jak zamknąć 2? :(

"to jak zamknąć 2?" przeczytać tutorial o konstruktorach. - stfu 2012-04-26 14:07

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 14:09
0

mógłby mi ktoś udzielić konkretnej odpowiedzi?

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 14:11
0

referencje do formy2 w konstruktorze formy3? jako argument czy jak ?

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 14:11
1

Tak jak napisałem... Jeżeli chcesz zamknąć 2. formę (obojętnie gdzie została utworzona) z 3. formy to na 3. musisz mieć referencję 2., czyli przekazać przez konstruktor najpierw z pierwszej, a potem z drugiej na 3.

EDIT:
@up Jest taka opcja "Edytuj post"... No a przez co? Przez argument.


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał
edytowany 1x, ostatnio: xeo545x39, 2012-04-26 14:13

Pozostało 580 znaków

2012-04-26 14:16
0

Swoją drogą to informację o wygranej możesz wyświetlić w MessageBox i możliwe, że nie potrzebujesz tej 3 formy.

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: Bingbot