Code Blocks

0

Czy da się w kodzie programu pisanego w Code Blocks zamienić wszystkie int na double, jakimś jednym trikiem? ;D

0

ctrl+r :)

0

jako, że temat o codeblocku, to ja się spytam, czy da radę podzielić ekran? zeby były jakby dwa dokumenty na raz widoczne?

0
krzys2323 napisał(a)

jako, że temat o codeblocku, to ja się spytam, czy da radę podzielić ekran? zeby były jakby dwa dokumenty na raz widoczne?

"prawoklik" na zakładkę, w której chcesz podzielić i opcja "split view".

edit: Możesz również otwarty plik przeciągnąć poniżej paska zakładek. Wtedy dowolny plik będziesz miał otwarty w osobnym okienku.

może tak wydzielić ten temat (?) bo zrobi się bałagan.

0

Dzieki za to ctrl+r ;) Kurcze jak zamieniłem te inty na double to pojawił mi się błąd kompilacji. Ogólnie pisze program o dotyczący działań na macierzach. Błąd pojawił się tutaj a dokładniej w drugiej linijce tego wycinka:

zarezerwuj_macierz(w1,k2,Tp);
mnozenie_przez_macierz(w1,k1,w2,k2,T1,T2,Tp);

Treść błędu to:
|84|undefined reference to `mnozenie_przez_macierz(int, int, int, int, double**&, double**&, double**&)'|

Natomiast implementacja tych funkcji to:

double** zarezerwuj_macierz(int w,int k,double** &Tpom)
{
    Tpom = new double *[w];
    for (int i = 0; i < w; i++)
    Tpom[i] = new double [k];
    return Tpom;
};

double** mnozenie_przez_macierz(int w,int k,int wI,int kI,double** &T1,int** &T2,double** &Tpom)
{
    cout<<"Macierze da sie przemnozyc przez siebie jesli pierwsza ma taka sama liczbe wierszy\n";
    cout<<"co druga kolumn. Jesli chcesz mnozyc mmacierze niespelniajace tego warunku to Ci sie nie uda;P"<<endl;
    if(k==wI)
    {
        for(int i=0;i<w;i++)
        {
            for(int j=0;j<kI;j++)
            Tpom[i][j]=0.0;
        };

        for(int i=0;i<w;i++)
        {
            for(int j=0;j<kI;j++)
            for(int e=0;e<wI;e++)
            Tpom[i][j]=Tpom[i][j]+T1[i][e]*T2[e][j];
        };
        wyswietl(Tpom,w,kI);
        return Tpom;
    }
    else
    {
        kasuj(Tpom,kI);
        cout<<"Macierze bez zmian, mnozenie sie nie powiodlo";
        return T1;
    };
};

a zmienne globalne przed funkcja main:

double** T1;
double** T2;
double** Tp;
int k1=0,k2=0;
int w1=0,w2=0;
int liczba1;
char q='0';

Borykam się z tym już jakiś czas może ktoś widzi błąd na podstawie tego co tu zamieściłem. Dodam, że jak tablice były int to wszystko działało i całość się kompilowała.
Pozdr

2

definiując twoją funkcję ("mnozenie_przez_macierz") określasz jej przedostatni parametr jako typ int**, a przekazujesz jej double o czym poinformował cie kompilator.

0

Kurde dzięki wielki:D już mi się mieszają te wszystkie znaczki. Taki głupi błąd, myślałem, że wszystkie inty pozamieniałem. Jeszcze raz piona!

0

Nie robiąc nowego tematu. Czy w Code::Blocks można ustawić ogranicznik ilości znaków w linijce?
W Geany jest taka zielona kreska, jest bardzo pomocna.
http://www.geany.org/Documentation/Screenshots

0

Czy ktoś wie?

1

settings -> editor -> Margins and caret i tam sobie ustawiasz linie, zachowanie kursora, kolory itd.

0

Dzięki, znalazłem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1