Program do wyswietlenia dni tygodnia

0

Witam wszystkich mam do zrobienia programik który utworzy plik textowy "tydzein.txt" a nastepnie zapisze do pliku w kolejnych liniach nazwy dni tygodnia. Na końcu program ma wyświetlić zawartość całego pliku na ekranie. Pomoże ktoś?

0

Chętnie. Napisz tylko w czym Ci pomóc.

0

właśnie kolego miałem to na ostatnich zajęciach, ale niestety jestem chory na angine 39 stopni gorączki i nie wiem w ogóle jak to zacząć ogolnie to mam jeszcze do zrobienia 2 zadania oprócz tego bo jedno już zrobiłem a do jutra muszę to wysłać ... W pliku są dokładne treści zadania niestety nie jestem dobry z programowania;/ http://speedy.sh/Ahvfw/PRACA-KONTROLNA-II-sem-zak.pdf . Drugie zadanie już napisałem sam

0

Pomoże ktoś?

Pokaż co masz i że coś umiesz (i że leniem nie jesteś) bo nierobom nie pomagamy (no, chyba że zapłacisz, wtedy dział Praca).

0

tak jak mówie 2 zadanie napisałem bo byłem na zajęciach a to niestety nie wiem z czym to powiązać ;/

program imiona10;
uses crt;

type imiona=(Marian,Mariusz,Kryspin,Damian,Agnieszka,Gienek,Natalia,Kinga,Marek,Robert);


var

     imie:imiona;
     i:integer;
     odp:char;

begin
     clrscr;
     textcolor(3);
     writeln('===================================================');
     writeln('       Wybierz odpowiednia cyfre aby wczytac dane imie');
     writeln;
     writeln('===================================================');
     writeln;
     odp:='N';
     while odp='N' do
           begin
                writeln('     Menu:');
                writeln('       1-Marian');
                writeln('       2-Mariusz');
                writeln('       3-Kryspin');
                writeln('       4-Damian');
                writeln('       5-Agnieszka');
                writeln('       6-Gienek');
                writeln('       7-Natalia');
                writeln('       8-Kinga');
                writeln('       9-Marek');
                writeln('       10-Robert');
                write('    Wybierz: ');
                readln(i);
                writeln;
                case i of
                     1:imie:=Marian;
                     2:imie:=Mariusz;
                     3:imie:=Kryspin;
                     4:imie:=Damian;
                     5:imie:=Agnieszka;
                     6:imie:=Gienek;
                     7:imie:=Natalia;
                     8:imie:=Kinga;
               	     9:imie:=Marek;
                     10:imie:=Robert;
		end;
                case imie of
                     Marian:writeln('       Marian');
                     Mariusz:writeln('       Mariusz');
                     Kryspin:writeln('       Kryspin');
                     Damian:writeln('       Damian');
 		     Agnieszka:writeln('       Agnieszka');
                     Gienek:writeln('       Gienek');
                     Natalia:writeln('       Natalia');
                     Kinga:writeln('       Kinga');
                     Marek:writeln('       Marek');
                     Robert:writeln('       Robert');
                end;

                writeln;
                writeln;
                repeat
                      write('   Czy chcesz zakonczy† dziaanie programu? (T/N): ');
                      odp:=upcase(readkey);
                      writeln;
                      writeln;
                until odp in ['T','N'];
           end;
end.
0

tak jak mówie 2 zadanie napisałem bo byłem na zajęciach a to niestety nie wiem z czym to powiązać ;/

http://turbopascal.skryptoteka.pl/13.html
Google ukradli?

0

napisalem tez program z zadania 4 ale nie wiem jak zrobic zeby nie wyswietlalo wszystkich 3 recordów tylko 1 z 3 który wybierze użytkownik

program motocykla;
uses crt;

type motocykl=RECORD
     marka:string[15];
     symbol:string[10];
     predkosc:integer;
end;

type baza=array[1..3] of motocykl;

var  motor:baza;
     i:integer;
     odp:char;

begin
     clrscr;
     textcolor(3);
     writeln('===================================================');
     writeln('       motocykle.');
     writeln;
     writeln('===================================================');
     writeln;
     odp:='N';
     while odp='N' do
           begin
                for i:=1 to 3 do
                    begin
                         write('    Podaj marke motocykla(max. 10 znakow): ');
                         readln(motor[i].marka);
                         write('    Podaj symbol motocykla(max. 15 zanakow): ');
                         readln(motor[i].symbol);
                         write('    Podaj predkosc maksymalna motocykla: ');
                         readln(motor[i].predkosc);
                         writeln;
                    end;
                writeln;
                writeln;
                for i:=1 to 3 do
                    begin
                         write('   ',motor[i].marka,' ',motor[i].symbol);
                         write(', Rok ',motor[i].predkosc);
                         writeln;
                    end;
                writeln;
                writeln;
                repeat
                      write('   Czy chcesz zakonczy† dziaanie programu? (T/N): ');
                      odp:=upcase(readkey);
                      writeln;
                      writeln;
                until odp in ['T','N'];
           end;
end.
0

dobrze kolego ciekawe czy jak ty wolałbyś inne dziedziny informatyki niż programowanie i nie wiedziałbyś z czym się to je to nie szukałbyś pomocy na forum... żal mi troche takich ludzi jak ty ...

Nie błaźniłbym się na forum tylko bym wszedł w googla i znalazł to czego szukam się tego nauczył. Ja też kiedyś nie umiałem programować - zgadnij skąd się nauczyłem. I nie, nie było to 'milion pytań do 4programmers'. (btw. słownik w Operze jako poprawę pisowni 4programmers proponuje pseudoprogram - w sumie to coś w tym jest)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1