Switch na stronie ze Switchem oraz skrócony link

1

Witam serdecznie, mam pytanie, jeśli chodzi przeglądanie strony metodą get.
Konkretniej, mam plik index.php a w nim funkcję switch, i zależnie od wybranej pozycji z menu (case) includowana jest konkretna strona np index.php?podstrona=omnie.

Mnie chodzi po pierwsze o to, w którym miejscu powinienem zrobić switch, który znajduje się na podstronie ? Powiedzmy, że na stronie o mnie są linki do kontaktu telefonicznego oraz do mailowego, na mój gust link powinien wyglądać następująco:
index.php?podstrona=omnie&omnie=mail
problem w tym, że nie chce mi to działać ani jak dam to w switchu na stronie głównej ani jak zrobię switch na podstronie.

Kolejne pytanie to w jaki sposób można skracać adres, by mieć np: www.mojastrona.pl/o_mnie/mail ?

I ostania rzecz, to w jaki sposób można zrobić tak, by menu było tworzone automatycznie i samo generowało takie linki ?
Musi być baza danych ? czy jakoś w tablicy ?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

1
  1. Mechanizm mod_rewrite albo podobny - pozwala przekierować "wirtualne" linki na skrypty z odpowiednimi parametrami.
  2. Zależy od tego, jak zbudujesz stronę. Musisz np. zapamiętać ile i jakich masz stron, i to sobie zapisać w bazie, pliku czy tablicy.
0

rozumiem, poczytam o mod-rewrite
a to zapisywanie do tablicy i czytanie z niej w jaki sposób ? Jakąś konkretną funkcją ?
Pozdrawiam!

0
Patrixer napisał(a)

a to zapisywanie do tablicy i czytanie z niej w jaki sposób ? Jakąś konkretną funkcją ?
Pozdrawiam!

Trzymanie wszystkich stron w tablicy w index.php:

$strona[0] = "o mnie";
$strona[1] = "kontakt";

itd. Dzieki tym opcja bedziesz mogl wyswietlic wszystkie menu.
Dalej musisz przejsc do sprawdzania tablicy $_GET['strona'];

jesli chcesz petla switch no to:

switch($_GET['strona']) {
case "omnie":
//tutaj wyswietlasz strone o mnie
break;
case "kontakt":
//tutaj wyswietlasz strone kontakt
default:
// tutaj sie wyswietla cos gdy zadna z powyzszych opcji sie nie spelni
}

Kod klepalem od reki dlatego tak malo przejrzysty...
Ale chyba rozumiesz.
Sprobuj zainteresowac sie PHP + MySQL duzo lepsze rozwiazanie niz tablice czy pliki.

0

z mysql robiłem kiedyś księgę gości, więc myślę, że to podobnie coś będzie, dzięki za podpowiedź ;)
Pozdrawiam serdecznie!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1