Dostęp do pól innej klasy

0

Mam problem, posiadam dwie klasy w moim projekcie:

class Czolg
{
	public:
	//tu jakies pola i metody
	void stan();

};

class Zaloga
{
	public:
	std::string osoba1;
};

Dalej w programie chciałbym, żeby za pomocą metody stan() można było wyświetlać pola klasy Zaloga, jednak coś takiego nie działa. Kompilator wyrzuca expected primary-expression before '.' token

void Czolg::stan()
{
	std::cout << Zaloga.osoba1 << std::endl;
}

Wiecie jak to można zrobić ? Z góry dzięki ! :)

0

Odwołujesz się do klasy, a nie do pola.

1

Musi być konretny obiekt tej klasy. Ewentualnie te pole powinno być statyczne, ale raczej nie o to Ci chodzi.

0

Ok, to wiecie może jak coś takiego zrobić, żeby ta metoda wyświetliła mi to pole ?

0
crashwr napisał(a)

Ok, to wiecie może jak coś takiego zrobić, żeby ta metoda wyświetliła mi to pole ?
Wiemy. Ty też możesz się dowiedzieć czytając dowolną lekturę o obiektowym programowaniu w c++. Hasło, które ciebie powinno zainteresować w tej chwili to "instancja klasy" / "obiekt klasy".

0

Tak musisz koniecznie doczytać, bo alternatywą jest prowadzenie tutaj wykładów na temat programowania obiektowego, a na to bym nie liczył.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1