Daty i ilość dni

0

Witam. Mam takie pytanie, jak można sobie poradzić z takimi przykładami:

  1. W trzy pola edycji wpisujemy dzien, miesiąc i rok. Program ma obliczyć ile dni pozostanie do końca roku (z uwzględniem roku przestepnego)

  2. W trzy pola edycji wpisujemy dzien, miesiac, rok natomiast w następne trzy pola wpisujemy inna datę. Program ma obliczyć ile dni mienie pomiędzy datami.

W jaki sposób mogę to zrobić, czego uzyć?

Pozdrawiam

0

W module DateUtils jest funkcja DaysBetween

0
paulina51411 napisał(a)

W trzy pola edycji wpisujemy dzien, miesiąc i rok.

Dupiate rozwiązanie... Biorąc pod uwagę fakt, że użyszkodnik może wpisywać dowolne znaki do edit'ów - zastąp je kontrolką przeznaczoną do przechowywania liczb, np. TSpinEdit z zakładki Samples;

Dodatkowo przy wykorzystywaniu tych kontrolek można sterować ich maksymalną / minimalną wartością, co można w miarę łatwo osiągnąć posługując się różnymi funkcjami z wspomianego przez @pelsta modułu DateUtils; Polecam takie rozwiązanie - wszystkie potrzebne funkcje znajdziesz w dokumentacji modułu, lub w jego opisach (np. tu);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1