Zbiór ciekawych problemów algorytmicznych

0

Po przemyśleniu sprawy doszedłem do wniosku, że można tutaj stworzyć nowy temat,do którego internauci wrzucaliby zadania algorytmiczne z różnych serwisów typu właśnie "spoj". Nie chodzi mi, broń Boże, o jakiś dubel albo plagiat czy po prostu kiepską kopię. Chodzi mi raczej o dział, do którego można by wrzucać tego typu zadania np. w celu nabywania doświadczenia albo dyskusji o tym problemie.

Nie wiem, co o tym sądzicie? Mądre, nie mądre? No np. gdy się zarejestrowałem na spoj i wybrałem pierwszy lepszy link, zobaczyłem zadanie, którego treści w ogóle nie rozumiem. Bo co to znaczy, że mam przepisać małe numery z wejścia do wyjścia. Wygooglałem oczywiście co to jest metoda brute-force, ale dalej wysiadam.

A to jest treść zadania, oczywiście po angielsku:"Your program is to use the brute-force approach in order to find the Answer to Life, the Universe, and Everything. More precisely... rewrite small numbers from input to output. Stop processing input after reading in the number 42. All numbers at input are integers of one or two digits."

Jeśli admin uważa, że mój pomysł jest do bani, to trudno i już...

0

Dział na forum już jest na takie rzeczy i nazywa się http://4programmers.net/Forum/Algorytmy
Jeśli nie potrafisz rozwiązać zadania które tu napisałeś to nie algorytmów powinieneś się uczyć a czytania ze zrozumieniem.
Zadanie brzmi:
"Napisz program który przepisuje liczby z wejścia na wyjście i zatrzymuje się po przeczytaniu liczby 42".

while(true){
  int liczba;
  scanf("%d",&liczba);
  if(liczba == 42){
    break;
  }
  printf("%d\n",liczba);
}
0
Shalom napisał(a)

Dział na forum już jest na takie rzeczy i nazywa się http://4programmers.net/Forum/Algorytmy
Jeśli nie potrafisz rozwiązać zadania które tu napisałeś to nie algorytmów powinieneś się uczyć a czytania ze zrozumieniem.
Zadanie brzmi:
"Napisz program który przepisuje liczby z wejścia na wyjście i zatrzymuje się po przeczytaniu liczby 42".

while(true){
  int liczba;
  scanf("%d",&liczba);
  if(liczba == 42){
    break;
  }
  printf("%d\n",liczba);
}

Z tego co Shalom napisałeś po polsku, mogę wywnioskować, że zrozumiałem z grubsza treść zadania, ale nie sądziłem, iż jego autor miał na myśli coś tak nie trudnego;-) Bo po przeczytaniu zadania,od razu skojarzyłem choćby cout i cin. Nie rozumiem jedynie tej metafory:"find the Answer to Life, the Universe, and Everything" odnośnie tego zadania;-)
No ale nic. To już wiem, żeby takie rzeczy wrzucać do "Algorytów". Dzięki;-)

0

bo "the Answer to Life, the Universe, and Everything" to jest cytat z "hitchhiker's guide to the galaxy", ale ty chyba jesteś za młody zeby o tym widzieć ;]
Ogólnie historia polega na tym że ludzie zbudowali wielki superkomputer który tysiące lat obliczał odpowiedź na pytanie na temat Życia, Świata i Wszystkiego i wreszcie udzielił odpowiedzi którą było 42 ;]

0

to zadanie to żart nawiązujący do tego że niby odpowiedzią na wszystko jest liczba 42 i masz napisać program który pozwoli znaleźć tę liczbę metodą brute-force czyli prościej mówiąc metodą ślepych strzałów

0
unikalna_nazwa napisał(a)

to zadanie to żart nawiązujący do tego że niby odpowiedzią na wszystko jest liczba 42 i masz napisać program który pozwoli znaleźć tę liczbę metodą brute-force czyli prościej mówiąc metodą ślepych strzałów

A widzicie;-))) Ale to jest w ogóle dość zabawne, że najlepszym fundamentem wiedzy jest poprawne uświadomienie sobie samemu swojej niewiedzy. Myślę, że coś w tym musi być,bo właśnie zdałem sobie sprawę, iż historia również się przydaje. Gdybym bowiem wiedział o tym superkompie, to poprawne zrozumienie treści tego zadania byłoby dla mnie pestką. Także nawet jeśli chodzi o mój brak poczucia humoru, to myślę iż bardziej chodzi o moją niewiedzę;-))

0

finito może lepiej zacznij od polskiego spoja?
http://pl.spoj.pl/problems/latwe/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1